El Govern creu que el tancament de la central nuclear de Cofrentes serà en el 2030

Hi ha «preocupació» pel manteniment actiu de la central de nuclear de Cofrentes
Cofrentes | Cofrentes

El Govern estima el tancament de la central nuclear de Cofrentes, en la Vall d'Aiora (València), per a novembre de 2030, segons consta en una resposta parlamentària del passat mes de febrer al senador de Compromís, Carles Mulet, que s'havia interessat sobre la data per a la conclusió de l'activitat en la instal·lació.

L'executiu assenyala en la resposta que la seguretat en l'operació de les centrals nuclears és competència del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), organisme independent de l'administració encarregat de vigilar que el funcionament d'estes instal·lacions «no represente cap risc ni per als treballadors ni per a les persones o el medi ambient».

A demés, és l'encarregat d'elaborar els informes sobre seguretat de les centrals, que precedixen, amb caràcter vinculant en tal matèria, a la corresponent autorització del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Amb estes condicionants, explica que els propietaris de les centrals i l'Empresa Nacional de Residus Radioactius van signar en març de 2019 un Protocol que conté el calendari de tancament ordenat de les instal·lacions, «amb base a l'horitzó temporal contemplat en el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima i en base, també, a les sol·licituds de renovació de les autoritzacions per a la continuïtat de la seua explotació, l'aprovació de la que correspon al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic».

«Iberdrola està maniobrant per a allargar la llicència fins a 2030».

Amb estes premisses, «s'informa que s'estima el tancament de la central nuclear de Cofrentes per a novembre de l'any 2030», conclou el Govern. Mulet havia traslladat a l'executiu la «preocupació» pel manteniment actiu de la central de nuclear de Cofrentes.

De la mateixa manera, recordava que la passada legislatura, a proposta dels grups parlamentaris que fan costat al Govern del Botànic, es va aprovar una iniciativa per a que el Consell exigira al Govern central el tancament i desmantellament de la central i afegia que, quan queda un any per a la data de la fi del funcionament de la nuclear valenciana, «l'empresa explotadora del subministrament, Iberdrola, està maniobrant per a allargar la llicència fins a 2030».

Compromís afirmava que Cofrentes té les piscines del combustible «plenes de residus nuclears», cosa que significa que els residus que es generen cada dia «han d'eixir d'eixes piscines al Magatzem Temporal Individualitzat»(ATI) que està situat al costat de la central, a poc més d'un quilòmetre del poble i a uns 200 metres del riu Xúquer.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Obrin una escola virtual gratuïta per a xiquets i adolescents" "Sis valencians entre els millors estudiants de tota Espanya"