El govern espanyol anuncia una data clau: «Serà a partir del 26 d'abril»

La ministra de Sanitat ha avançat que arribaran 1,7 milions de dosis de Pfizer cada setmana durant el mes de maig

El govern espanyol està decidit a complir l'ambiciós calendari de vacunació i utilitzarà tots els recursos que té al seu abast. Ara acaba de fer un pas important, ja que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que durant tot el mes de maig arribaran a Espanya 1,7 milions de dosis de Pfizer cada setmana.

L'arribada massiva de vacunes permetrà accelerar el ritme i posar rumb cap al gran objectiu: tenir vacunat el 70% dels espanyols a finals d'agost. Les dosis començaran a arribar a partir del 26 d'abril i Sanitat espera compensar així els contratemps soferts darrerament amb AstraZeneca i Janssen.

La ministra ha posat l'accent en la necessitat i la seguretat de les vacunes. «Salven vides, són eficaços i ens permetran tornar a la normalitat», ha dit. En este sentit, ha reafirmat el seu compromís de vacunar 33 milions d'espanyols a l'estiu i s'ha mostrat optimista amb les possibilitats: «Realment està a l'abast de les nostres mans». Per fer-ho, diu, «l'objectiu és vacunar, vacunar i vacunar, i donar totes les eines a les comunitats autònomes perquè puguen seguir injectant vacunes».

Este dilluns s'ha sabut que la Unió Europea ha comprat 100 milions de dosis de Pfizer, que sumades a les que ja tenia sumen un total de 600 milions, repartides als estats membre. Les autoritats europees tenen, a més, la intenció d'ampliar la seua col·laboració amb esta farmacèutica, a conseqüència de la pèrdua de confiança amb altres fabricants, com AstraZeneca, pels efectes secundaris i els incompliments en el subministrament.

La comissària de Salut europea, Stella Kyriakides, va comunicar a través de les seues xarxes socials que «la Comissió Europea ha activat l'opció contractual per a 100 milions de dosis més de la vacuna de Pfizer i BioNTech i el 2021 seran lliurades 600 milions de dosis». La mandatària va reafirmar el seu compromís amb l'arribada de les dosis als països membres.

Noves decisions importants a Sanitat

A Espanya, l'anunci es produeix amb 12,8 milions de dosis inoculades de Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Més de 3,4 milions de persones han rebut ja la segona dosi, que suposa un 7% de la població espanyola. Un total de 9,4 milions han rebut almenys una dosi, és a dir, gairebé el 20% de la població.

No obstant això, el ritme és lent i el govern espanyol comença a desesperar-se. Els contratemps amb les vacunes d'AstraZeneca i Janssen han posat en escac l'avanç en l'estratègia de vacunació, tot just uns dies després del discurs triomfalista de Pedro Sánchez, que va prometre immunitzar la majoria de la població a finals d'estiu.

Els canvis de criteri amb la vacuna d'AstraZeneca i la suspensió temporal de la de Janssen han alentit el ritme de vacunació, obligant al govern de Pedro Sánchez a moure fitxa. Sanitat, juntament amb les comunitats autònomes, estudia noves fórmules per augmentar el ritme i arribar a la data marcada amb garanties.

Una d'elles implica retardar l'administració de la segona dosi, de manera que les dosis disponibles puguen servir per a vacunar a noves persones. Davant l'escassetat de vacunes, Sanitat ha de prioritzar i ha optat per cobrir la vacunació dels més grans de 70 anys, ni que siga amb una sola dosi. Cal recordar que la primera dosi ja ofereix una mica de protecció, i ajuda a baixar sensiblement el nombre de casos.
 

Cap a la nova normalitat

Davant la propagació de les noves variants de coronavirus més contagioses i l'amenaça de la quarta onada, Sanitat veu com a prioritari protegir els més vulnerables, encara que siga de forma parcial. Si l'Agència Europea del Medicament dona finalment llum verda a la vacuna de Janssen, els majors de 70 anys es podran vacunar amb tres dosis (Pfizer, Moderna i Janssen), mentre la d'AstraZeneca permet cobrir el sector dels 60 als 69 anys.

Una mostra de la urgència que té el govern espanyol per accelerar la campanya de vacunació és l'anunci que va fer ahir el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. José Luis Escrivá va avançar un acord amb les mútues privades per posar els seus recursos i el seu personal al servei de les comunitats autònomes i la seua tasca de vacunar. S'espera així donar sortida amb més agilitat als lots de vacunes que vagen arribant.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"CaixaBank confirma la notícia que afectarà negativament milers de famílies" "Un assistent virtual per a ajudar a liquidar l'impost de vehicles usats"