El govern espanyol anuncia una nova ajuda per als treballadors afectats per un ERTO

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegura que es tracta d'un mecanisme «històric»
Imatge d'una oficina del SOC amb diferents persones fent cua | ACN

La ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat este dilluns pel matí una nova prestació de 180 dies als treballadors que hagen estat en ERTO i siguen despedits. Díaz, en una entrevista a TVE, ha assegurat que es tracta d'un mecanisme «històric» i ha insistit en la importància d'ampliar el període de cobertura dels expedients per la crisi econòmica que ha generat el coronavirus.

Díaz explica que es farà «un comptador a zero» i el govern atorgarà la prestació de 180 dies als treballadors. Assegura que és una eina «a futur» i que és «molt» en comparació a les reformes del Partit Popular sobre la protecció de l'atur. «Qui es beneficia d'esta mesura? Els espanyols que hagen estat en ERTO des del 15 de març fins que els prorroguem».

La mesura beneficiarà uns 700.000 treballadors

Segons Yolanda Díaz, els beneficiaris d'esta mesura seran aquells treballadors que hagen estat en ERTO des del 15 de març i fins totes les seues pròrrogues. Actualment, al voltant d'uns 700.000 treballadors s'han acollit a un ERTO. Este dilluns, el govern espanyol, la patronal i sindicats es tornaran a reunir per a negociar la pròrroga més enllà del pròxim 30 de setembre.

En este sentit, la voluntat del govern espanyol és fer l'ampliació fins després de Nadal i no només fins al 31 de desembre: «Perquè he de dir 31 de desembre -com a data final de la pròrroga que es negocia- si estem veient que és un error?», es pregunta la ministra, que ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als treballadors.

D'altra banda, la ministra també aposta per mantindre la quantitat de la prestació més enllà del sext mes, sense la rebaixa que implica la regulació actual. El Ministeri ha proposat un model de protecció «diferencial», no sectorial, que implica mantindre els ERTO per a tots els sectors i empreses afectades per un rebrot, en paral·lel a un increment de la protecció pels qui porten més temps en ERTO per la pandèmia.

Finalment, Díaz descarta que el govern espanyol tinga damunt de la taula congelar la pujada del salari mínim (SMI) el 2021 i ha recordat que, en els últims anys, s'ha dut a terme un increment «molt fort». Tot i això, reconeix que «encara estem molt lluny» d'altres països europeus, que tenen un salari mínim professional molt més elevat que el d'Espanya. En França per exemple, és de 1.521,22 euros bruts mensuals, lluny dels 1.050,00 euros bruts mensuals espanyols.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"L'OMS avisa sobre la perillositat de fer un gest molt comú durant la pandèmia" "Una universitat valenciana busca crear un medicament per a pacients amb coronavirus"