El gran canvi que es planteja en Espanya amb la nit de Cap d'Any pel toc de queda

La Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme del territori valencià proposa una alternativa
La nit de cap d'any pròxima serà molt diferent de les viscudes fins ara | Cedida

Estem vivint temps excepcionals i els nostres costums i hàbits es veuen afectats dràsticament. Després de mesos immersos en la crisi del coronavirus i després de les mesures decretades pel govern espanyol des de l'inici de la pandèmia, les conseqüències econòmiques - i inclús psicològiques- per al conjunt de la població són  considerables. D'esta manera, un dels sectors més afectats és el de l'hostaleria.

Les restriccions imposades pel govern central i el toc de queda, que es podria allargar encara unes setmanes, fan que siga pràcticament impossible celebrar el Cap d'Any en bars i restaurants. En casa, el sopar de Cap d'Any serà molt diferent. Amb grups de sis persones (podem recórrer a les noves tecnologies perquè tota la família estiga present), convé seguir extremant les precaucions i no baixar la guàrdia.

En este sentit, s'ha pronunciat la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme del territori valencià, que proposa traslladar la nit de Cap d'Any al migdia perquè l'impacte econòmic siga menor. D'esta manera, algunes famílies podrien celebrar el cap d'any al restaurant complint amb les mesures de seguretat i el toc de queda, que està previst que es mantinga des de les 23.00 hores a les 06.00 hores del matí en Espanya, i en el territori valencià des de les 00.00 hores.

La idea és passar el Cap d'Any en casa

No obstant això, i tot i les peticions del sector de l'hostaleria, els experts seguixen insistint que la millor opció és celebrar el Cap d'Any en casa. D'eixa forma ho assegurava Elvis García, professor d'epidèmies de la Universitat d'Oxford, en declaracions per a ‘El Programa de Ana Rosa’.

«Si un any no es pot convidar als familiars i amics, haurà de ser d'esta forma. Hem de ser conscients què està en joc. El Nadal és una festa especial, però sempre n'hi ha un cada any. Crec que és el moment de ser conscient i que cada un siga responsable dels seus actes», assegurava l'expert epidemiològic.

En el mateix sentit es pronunciava Rafael Bengoa, expert en salut pública i exassessor de l'Organització Mundial de la Salut, qui va anar més enllà i va afirmar que, amb un confinament domiciliari estricte, es podrien «impedir unes 400 morts al dia».

Un Nadal molt diferent

El que sí està clar és que este Nadal serà molt diferent del de l'any passat. Este fet pot suposar un autèntic sotrac al nostre estat d'ànim, però l'objectiu és assegurar que no es produisquen més contagis i empitjore la situació.

Per a fer el Nadal més suportable, els experts proposen una sèrie de pautes, com mentalitzar-se com abans millor que el Nadal no serà com ens agradaria, aprendre de la resiliència dels més xicotets, avançar les compres de Nadal i fer-les per internet o usar les noves tecnologies -a través d'aplicacions de videotrucades- per a contactar amb la resta de familiars.

En qualsevol cas, s'ha de dir adéu als sopars d'empresa multitudinaris, al turisme nadalenc o la cavalcada, perquè normalitzar la situació durant la campanya seria un greu error. «És un pensament màgic molt perillós perquè si es rebaixa molt la corba i s'arriba, per exemple a 100 casos per 100.000, es donaria el perill, com va passar en estiu, de normalitat la situació com si el virus ja no circulara», assegurava l'epidemiòloga Pilar Serrano Gallardo.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Els consells clau dels experts per passar un bon Nadal" "'La mort de Guillem', Millor Llargmetratge en els Premis de l'Audiovisual Valencià"