Quan ens tornarem a confinar? Marquen la data en el calendari

Informes militars i els rumors dels ministeris donen per fet que hi haurà una segona onada
Els informes militars i els rumors dels ministeris donen per fet una segona onada | Arxiu

La confiança que estos dies s'ha apoderat d'una gran part de la societat per la ràpida millora de les xifres i el ràpid avanç de la desescalada pot portar a l'enganyosa idea de què hem deixat la pandèmia enrere, però en el món subterrani de les institucions hi ha un sentiment compartit: en novembre, tots confinats una altra volta.

La mateixa comunitat científica pareix cada volta més dividida entre els que confien en una ràpida recuperació i dibuixen un horitzó optimista amb xicotets brots, i els que tenen clar que no estem en el principi de la fi sinó en el final del principi, i que hem de preparar per a una segona onada després de l'estiu. Este clima d'incertesa persistix en diferents àmbits, des de les Forces Armades fins als principals ministeris, i la idea comuna és que en el mes de novembre hi haurà una recrudescència de la pandèmia que ens obligarà altra volta a dur a terme un confinament.

Sense anar més lluny, comandaments de diferents unitats dels cossos i forces de seguretat de l'Estat han transmès als seus subordinats la consigna de concentrar les seues vacacions només en els mesos de juliol i agost, amb la finalitat que a la tornada de l'estiu les plantilles estiguen disponibles al complet. Segons fonts internes, es preparen per al pitjor. El pronòstic de policia i exèrcit és que després de setembre pot tornar a ser necessari un ampli desplegament en missions de vigilància, protecció, patrullatge i faenes en assistència i desinfecció com es va poder vore durant les setmanes del març a l'abril.

Segona onada a finals de tardor

No és res nou. L'Exèrcit de Terra traçava fa uns dies un escenari paregut a un document sobre les expectatives del coronavirus a curt i mitjà termini. En «l'informe qualitatiu de predicció epidèmia llarg termini» dels militars pronosticaven una segona onada de Covid-19 a finals de tardor, és a dir, en el mes de novembre. A demés, l'informe afegia que es tardarà un any o any i mig en tornar a la normalitat, és a dir, a la situació anterior al mes de març, tot i que mentres caldrà viure davall de la «nova normalitat» que establix el govern espanyol. Fins que hi haja una vacuna, reiteren.

En esta línia, el president de govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà un reial decret llei amb normes comunes d'obligat compliment per a evitar rebrots quan acabe l'estat d'alarma. No obstant això, el run-run que sona cada volta amb més força en els passadissos de les principals institucions polítiques, policials i militars, i d'una altra classe, fa prevore que hi ha una font comuna ben documentada, el pronòstic no deixa cap dubte: a pesar de tots els decrets-llei que puguen aprovar-se, en novembre tocarà confinar tots una altra volta.

La pregunta és ara si la gent està preparada per a tornar a tancar-se en sa casa. O pitjor encara, si l'economia resistirà una nova aturada generalitzada com la que es va aplicar a finals de març. El panorama que s'obre és, certament, inquietant. Potser per això, mentres el run-run seguix estenent-se, per ara les úniques veus que s'escolten són les de l'optimisme.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Illa confirma la data en què acabarà tot i tornarem «a la nova normalitat»" "Este municipi valencià crea un programa per a formar als seus jóvens"