La mala notícia que acaba de rebre Espanya: Perdrà la mitat de població en pocs anys

D'eixa manera ho assegura un informe que també diu que el país perdrà diferents llocs en la llista de potències mundials
Espanya perdrà la mitat de la seua població fins a finals del segle XXI | iStockPhoto (Hydromet)

Espanya podria perdre la mitat de la seua població en menys de 100 anys. D'eixa manera ho indica un estudi elaborat per l'Institut de Mètriques i Avaluacions de Salut (IHME) de la Universitat de Washington, en els Estats Units, que fa projeccions sobre economia, població, mortalitat, fertilitat i migració en 195 països. 

L'informe s'ha publicat este dimecres, 15 de juliol, en la prestigiosa revista 'The Lancet', i assegura que el planeta arribarà al seu pic de població humana cap a finals de segle, amb uns 9.700 milions d'habitants, més de dos mil milions més que els que hi ha ara mateix. 

Però, tot i l'augment de població en tot el planeta, 23 països veuran reduïda la seua població fins a la mitat, com ara Espanya, però també altres com Itàlia, el Japó i Tailàndia

La majoria de països analitzats, 183 del total de 195, no podran mantindre les seues poblacions per les baixes taxes de fertilitat, i dependran majoritàriament de la immigració per a poder mantindre la força laboral dels seus territoris.

Els països perdran població treballadora i empitjorarà la seua economia

A conseqüència de la baixada de població, i per tant, de la mà d'obra i de la productivitat del país, molts d'estos països també perdran força i pes en l'economia mundial. Per exemple, Espanya passaria del 13 al 28 en el llistat de les majors potències econòmiques mundials, mentres que Itàlia cauria de la posició 9 fins a la 25. 

També països que actualment són els que més creixen, com la Xina i l'Índia, perdran població laboral a finals de segle, i això farà que també perden potència econòmica. Segons este informe, la Xina conseguirà convertir-se en la primera potència econòmica mundial l'any 2035, però perdria esta posició de nou l'any 2098 a causa de la pèrdua de població en edat laboral, i els Estats Units tornarien a ocupar la primera plaça si mantenen polítiques liberals d'immigració. 

En canvi, l'Índia seria l'únic país asiàtic que podria mantindre la seua força a pesar de què també perdria població treballadora a finals de segle, quan ocuparia la tercera posició en el llistat de potències econòmiques mundials. 

En el continent europeu, la crisi poblacional afectaria en menor mesura a països com França, Alemanya i el Regne Unit, que conseguirien estar entre les deu primeres potències econòmiques. I en l'Àfrica, alguns països podrien començar a emergir com a potències amb pes en matèria geopolítica mundial, sent Nigèria el país clau. 

La immigració, l'única clau per als països que perdran població

Si els països volen mantindre, a llarg termini, la seua capacitat econòmica, han de conseguir complementar els seus ingressos amb altes taxes de fertilitat. D'altra manera, les potències hauran de canviar les seues polítiques d'immigració i acollir més immigrants d'altres països que permeten mantindre la força laboral i la productivitat del país. 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Es reprén la construcció del carril bici en una avinguda de València" "La mesura de València per a controlar les plagues de mosquits i panderoles"