Margarita del Val deixa les coses clares sobre els suposats problemes amb una vacuna

La viròloga assegura que ara «hem de tindre esperança»
Margarita del Val assegura que els casos de trombosis no són molts més alts de l'habitual | EP

Ahir dijous ens fèiem ressò del greu desencadenant produït en Dinamarca després d'administrar la vacuna contra la covid-19. Una dosi d’AstraZeneca proporcionada al país va fer saltar totes les alarmes arribant al punt fins i tot de paralitzar de manera temporal el procés de vacunació amb esta classe de dosi. Els experts apunten que és molt precipitat relacionar este fàrmac amb els trombes, encara que per a ser previnguts, ràpidament la Direcció General de Sanitat danesa ha fet una pausa en el subministrament d'esta.

Instantàniament la notícia s'ha fet eco a tot el món, en plena campanya de vacunació amb la dosi d’AstraZeneca, per estar relacionada amb una mort. Així s'ha confirmat a través d'un comunicat de les autoritats sanitàries de la zona.

En Espanya, Margarita del Val, viròloga del CSIC, s'ha pronunciat sobre esta vacuna d’AstraZeneca, després de rebre la notificació de 30 casos de trombes o problemes de coagulació de la sang en el conjunt dels cinc milions d'europeus que han inoculat esta vacuna desenvolupada també per la Universitat d'Oxford.

Margarita del Val afirma que estan «més pervinguts que amb qualsevol altra vacuna»

Per part seua, la EMA va explicar que «el número d'esdeveniments tromboembòlics en persones vacunades no és major que el número observat en la població general». De la mateixa forma, la viròloga sosté que la situació s'està analitzant, però que, així i tot, «cal tindre en compte que som mortals i l'important és saber si les trombosis estan relacionades només amb les persones vacunades o si es donen amb la mateixa freqüència que es registren en la població natural».

D'altra banda, també ha ressaltat que, en estos moments, «pareix que els casos de trombosis no ixen dels números habituals». Encara que, «per excés de precaució, cal analitzar cada mínim indici». «Estem sent més previnguts que amb qualsevol altra vacuna», ha afirmat.

Actualment, l'Agència Europea del Medicament sosté que no existix evidència sòlida per a establir que la dosi d’AstraZeneca siga la causa principal dels episodis per trombes notificats i ha recomanat oficialment continuar administrant-la. A pesar d'estes declaracions, països com Itàlia, Dinamarca, Noruega i Islàndia, a demés d'Estònia, Lituània, Letònia i Luxemburg, han decidit ser cauts i suspendre el subministrament d'estes dosis d’AstraZeneca, o només amb algun lot en concret (ABV5300).

Tal com succeeix amb els efectes d'este virus, en el cas de les conseqüències i efectes adversos d'esta vacuna en concret contra la covid-19, els més perjudicats són les persones majors, encara que l'experta apunta que «en els més jóvens té més reacció» que els majors per com treballa el seu sistema immunitari. Una resposta que, encara que siga més forta, no significa que el sistema siga millor.

D'igual forma, del Val ha insistit en l'important que és la vacunació als majors i als malalts crònics. Este dijous, la Comissió de Salut Pública va acordar incloure en els grups que ja estan establerts el procés de la vacunació al subgrup de determinats malalts greus que han estat considerats ara com a ‘grups d'alt risc’.

El propòsit de continuar baixant la incidència

«Abans teníem més la por ficada en el cos, però ara hem de tindre l'esperança», amb estes paraules, Margarita del Val ha llançat un missatge d'optimisme a la ciutadania en uns moments en els que s'està veient més baixa la taxa d'incidència acumulada a Espanya durant les últimes setmanes.

«Podem conseguir-ho, som dels països que més dràsticament baixem les onades de contagis i sabem mantenir-les», ha assegurat la viròloga en comentar sobre si s'aconseguirà salvar a moltes persones de risc de morir de covid-19.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Obrin de nou els gimnasos i altres instal·lacions esportives del territori valencià" "7 brots de coronavirus registrats en les últimes 24 hores en el territori valencià"