Mesuradors CO₂, claus per determinar si hi ha risc de contagi

JM Felisi, enginyer químic i membre d'airegem, insisteix que en negocis mal ventilats hi ha risc de contagi per aerosols

Des de la plataforma "Aireamos", un projecte conjunt de 16 entitats i experts en la matèria, com a científics, epidemiòlegs i enginyers químics, insisteixen en la importància de mantenir una ventilació adequada per garantir uns nivells baixos de CO₂, el que contribueix a una disminució del risc de propagació del COVID-19. Per a això, insisteixen que, sobretot, en locals comercials i negocis, haurien d'instal·lar mesuradors de diòxid de carboni (CO₂) per adequar-se a la situació actual, per tal de garantir als seus clients i usuaris que es troben en un espai de baix risc de contagi. De baix risc, ja que tal com recalquen, "No hi ha llocs COVID free".Què són els aerosols i per què són perillosos?

 Al respirar, al parlar o al tossir, llancem petites gotes a l'aire. I tal com han evidenciat nombrosos estudis científics, estes gotes poden surar durant hores si estem en un espai sense ventilació. Gotes impregnades de bacteris i, per descomptat, de virus. És a dir, si estem en un espai tancat, amb gent i sense mascareta, per exemple menjant a l'interior d'un restaurant o un pis, la proliferació d'estes partícules augmenta consideradament i també la seua permanència en l'aire. Per tant, si una d'estes persones està infectada per COVID, les altres tenen un risc altíssim de contagiar-se.

Parlem amb José Manuel Felisi, de la plataforma airegem, enginyer químic de professió i amb àmplia experiència en mesurament de CO₂ en espais públics i tancats. A més, després de realitzar diferents estudis de mesurament en llocs tancats i espais d'ús públic, ha estat present en reunions de Consell d'assessors de Ximo Puig, on ha mostrat els resultats obtinguts. "Mantenir una ventilació correcta és la clau per a la renovació de l'aire, i, per tant, la reducció del risc de contagi per COVID", recalca.Com funcionen els mesuradors de CO₂?

 


Són aparells que van mesurant constantment l'aire que exhalem (CO₂) per controlar la qualitat de l'aire. És a dir, si hi ha molt nivell d'este aire carregat de CO₂ i el respiren moltes persones, no hi ha renovació de l'aire" I del que es tracta és que entre aire net de fora, cosa que passa a l'aire lliure, però no en espais interiors", afegeix.

L'expert en el camp del mesurament de la qualitat de l'aire, insisteix en la importància de saber en tot moment "si l'aire que respirem està net o contaminat, i més si estem amb més persones, ja que compartim este aire".

D'aquí la importància d'instal·lar estos aparells de mesura, sobretot en negocis d'hostaleria i oci, on s'acumula més gent sense màscara en un mateix espai, però també a les nostres llars que, de vegades, són punt de reunions en grup.

Per què no hi ha obligatorietat d'instal·lar mesuradors en llocs tancats d'ús públic?
Felisi ens explica que no acaba d'entendre perquè només hi ha alguna recomanació per part d'alguna comunitat, com la catalana, quan "L'OMS ha determinat que el risc de contagi per aerosols és moltíssim més alt que per contacte de superfícies". És a dir, ens obliguen a fer servir gel hidroalcohòlic en botigues i locals, però, en canvi, estos mateixos negocis no tenen instal·lat mesuradors que ens garantisquen que l'aire que respirem a l'entrar està net de bacteris i virus.

I si són tan econòmics per què no estan instal·lats en edificis públics o negocis de particulars?


L'enginyer químic ens aclareix que cada vegada més les administracions s'interessen per la instal·lació d'este tipus d'aparells, però, no hi ha una obligatorietat decretada en cap resolució política.

"A alguns empresaris no els interessa, perquè estos aparells donen una informació fiable de la contaminació de l'aire i això els obligaria a prendre mesures, algunes dràstiques, com reduir més l'aforament o instal·lar aparells de ventilació".

Tot i això, afegeix que és més simple del que sembla mantenir un espai amb baixos nivells de CO₂ i de presència d'aerosols. "La clau està a ventilar de manera correcta".

Tan fàcils d'usar com un termòmetre
L'enginyer recalca que un mesurador de CO₂ és fàcil d'utilitzar. S'instal·la i va mesurant les quantitats de diòxid de carboni que hi ha en l'aire, igual que un termòmetre mesura la temperatura.

"Això és simple, si en un local hi ha més de 700ppm, cal consultar a un especialista en ventilació perquè et diga com resoldre este problema, igual que quan vas al metge si tens febre".

"Qualsevol persona pot mesurar la ventilació de l'espai on viu o on treballa i resoldre el problema és relativament senzill", incideix.


Instal·lació de mesuradors en locals i comerços, la clau per reduir el risc de contagiL'especialista explica que a l'ésser un aparell accessible econòmicament i de fàcil maneig, és important que els empresaris que regenten negocis on pot haver-hi acumulació de gent els instal·len. D'una banda, per saber si la ventilació que tenen al seu local és l'adequada per allunyar virus i bacteris, i, de l'altra, per garantir als seus clients que es troben en un espai de baix risc de contagi de COVID.

"Els espais que tenen instal·lats mesuradors són més saludables, donen confiança. No obstant això, hi ha una tendència general a ocultar esta informació", assenyala.

Pel que fa a l'atorgament d'alguns distintius "COVID-Free o d'establiments segurs" per a negocis que complisquen les mesures d'higiene i neteja, Felisi insisteix en dos aspectes molt importants: primer, el risc per contagi a través de superfícies és infinitament més baix que per aerosols, De manera que un lloc que complisca minuciosament estes mesures "no té per què ser segur". I segon, qui controla que se seguisquen complint?

"L'OMS ha admés que la càrrega viral en superfícies és molt baixa, però en l'aire molt alta en espais no ventilats. I també ho ha dictaminat així el Ministeri d'Innovació i Ciència i el de Sanitat. Els espais mal ventilats són claus", insisteix Felisi.

Tal com explica, "amb un mesurador de CO₂ no hi ha engany. El seu mesurament és contínu, no depén del fet que algú ho controle. Es veu si o sí. I és que estos mesuradors han d'anar connectats a una pantalla que a l'entrada de cada establiment informe als usuaris del nivell de qualitat de l'aire. Sobretot en llocs on es treuen la màscara. "El problema dels contagis és 20 vegades més gran en interiors, la clau està a reduir reunions en interiors", insisteix.


 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"La tercera part dels vacunats valencians porta AstraZeneca" "Puig anuncia que es permetran quedades de dos nuclis familiars a casa"