Missatge clar: «Les coses van molt a poc a poc perquè tinguem un estiu normal»

Rafael Bengoa: «En estiu no tindrem suficient població vacunada i estarem lluny de la famosa immunitat»
Rafael Bengoa: «En estiu no tindrem suficient població vacunada i estarem lluny de la famosa immunitat»  | Europa Press

Un any després que el mal somni de la pandèmia del Covid-19 'aterrara' en Espanya, les dades de l'evolució d'este virus a hores d'ara no són realment encoratjadores, i és que, després de més d'un mes de descens, la taxa d'incidència acumulada ha tornat a vores's incrementada. D'esta manera ho anunciava Rafael Bengoa, antic assessor del president dels Estats Units, Obama, i exconseller de Sanitat basc.

De la mateixa manera, Bengoa ha anunciat que veu molt possible l'arribada d'una quarta onada del coronavirus en només un mes. Actualment, el descens en la pressió hospitalària es manté, però encara són molts els que sostenen que el panorama no és l'idoni per a començar a relaxar les mesures tant restrictives com preventives per fer a front a esta pandèmia.

Ara, tal com apunten, la taxa de contagis ha frenat en totes les regions, encara que no ha desaparegut, però sí que ara en Espanya és la més baixa des de mitjans d'agost. Entre altres motius, esta situació seria en qualsevol cas al pla de vacunació administrat fins al moment.

Unes dades que estimen que més de tres de cada 100 habitants ja han sigut vacunats contra este virus a l'haver estat inoculats amb dos dosis de la vacuna de Pfizer, Moderna o AstraZeneca, mentres que un 10% del total, ja té almenys una de les dosis.

Les dades s'estabilitzen, però els experts demanen molta prudència

Per la seua banda, l'Agència Europea del Medicament (EMA) va aprovar la vacuna de la farmacèutica Janssen, una dosi molt comentada, ja que s'establix que permetrà una immunització més ràpida, ja que amb només una dosi, esta faria el mateix efecte que el dels seus contrincants. Els ritmes de vacunació milloren progressivament i en esta última setmana, s'han subministrat prop de 260 vacunes per minut, xifra que, si la comparem amb el mes de gener passat, esta no arribava a la mitat.

En una entrevista a Rafael Bengoa, en referència al perquè de la desacceleració de la pandèmia, ha explicat que «La baixada està frenant perquè ja s'està expressant la variant anglesa. I cal recordar que, encara que no ens ho parega als que vivim ací, de moment som un dels països més permissius amb les diferents llibertats o restriccions que hi ha en relació amb el virus. A demés, la variant anglesa és més contagiosa que l'anterior, de manera que és probable que s'estiga expressant ara i estiga frenant la baixada. Les altres soques, la sud-africana i la brasilera, són presents, però no en el volum de la britànica».

Assumix que la variant d'origen britànic contagia en gran manera, però no és més letal, encara que hi ha estudis que expliquen que sí que podria ser més letal, encara que això es continua analitzant, i que «mentres no estiguem vacunats entre el 75% i el 85% de la població, el virus reprendrà el vol». Un altre dels dubtes és la de si seria possible assolir esta esperada baixada en la taxa d'incidència de virus.

A això respon que «altres països estan tenint moltíssimes dificultats per a baixar dels nivells en què estem i les seues restriccions són més grans que les nostres. A nosaltres ens costarà molt seguir baixant fins a este objectiu de 50 per cada 100.000. Per tant, el que hem de fer mentres no tinguem prou persones vacunades és seguir mantenint les restriccions en el pont de Sant Josep, per Setmana Santa o en el que siga».

Des del punt de vista de Bengoa, la vacunació està sent massa lenta per a tindre un estiu normal, i és que, per a ell, «en estiu no tindrem suficient població vacunada i estarem lluny de la famosa immunitat de ramat que necessitem. Pel que les vacacions d'estiu només seran de semillibertat. Seguirem havent-hi de tindre certes restriccions a la mobilitat, als espais interns, etcètera. I això simplement indica que la vacunació òbviament va massa a poc a poc per a tindre este estiu normal».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"110 contagis nous per coronavirus en les últimes 24 hores en el territori valencià" "S'han administrat 7.700 dosis del lot paralitzat d'AstraZeneca en el territori valencià"