Per la via ràpida: Moviment urgent d'Europa per a accelerar el 'passaport Covid'

El Parlament Europeu enllestirà a finals d'abril la seua posició per a negociar amb els estats en maig

El Parlament Europeu tramitarà per la via urgent el passaport sanitari per la Covid-19. D'esta forma ho ha decidit la cambra este dijous per 468 vots a favor, 203 en contra i 16 abstencions. La majoria dels eurodiputats veu necessari aprovar ràpidament el document de viatge per a reactivar la mobilitat a l'estiu. L'Eurocambra preveu adoptar a finals d'abril, durant la sessió plenària del 26 al 29 d'este mes, la seua posició sobre la regulació que avala el passaport de cara a les negociacions amb el Consell de la UE, a on hi ha representats els estats.

Per tant, les converses s'iniciaren a partir del mes de maig mentres, en paral·lel, la Comissió Europea i els governs treballen per a fer operatiu tècnicament el nou sistema de mobilitat europeu. En Brussel·les calculen que el passaport Covid-19 s'hauria de posar en marxa «a mitjans de juny». L'Eurocambra i els estats s'hauran de posar d'acord els pròxims mesos sobre el marc legal europeu que ha de permetre l'ús d'este salconduit.

Segons la proposta, el document, que podrà ser digital o en format físic, inclourà informació sobre si el viatger ha estat vacunat, si disposa d'un test negatiu o si ha passat la malaltia. Molts dels diputats que han intervingut al debat han advertit de la importància de protegir les dades mèdiques i personals i han remarcat que no es podrà discriminar les persones no vacunades.

«Una ferramenta per a recuperar la confiança en la zona Schengen»

L'eurodiputat Juan Fernando López Aguilar (PSOE), president de la comissió de Llibertats, ha assenyalat que la UE necessita este document «per tal de recuperar la confiança en la zona Schengen mentres continua la lluita contra la Covid-19». El certificat «no podrà ser un requisit per a la llibertat de moviment, atès que esta és un dret fonamental en la UE, i no pot comportar discriminació de les persones que no el tinguen. Només hauran de recopilar-se les dades personals imprescindibles, i la seua protecció haurà de garantir-se», ha afegit.

Cal recordar que el passat 17 de març, la Comissió Europea va presentar una proposta de Reglament per a la creació d'un certificat verd digital per a facilitar la lliure circulació durant la pandèmia, acompanyada d'una altra sobre nacionals de tercers països que residixin o es troben legalment en territori comunitari.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Més de 3.500 contagis per coronavirus durant les últimes 24 hores en Espanya" "Les residències del territori valencià no registren cap mort ni cap positiu"