La multa de 500 euros que et pot caure per llevar-te la mascareta abans d'hora

L'ús de la mascareta en el nostre cotxe pot ser evitat, però hi ha ocasions que no és així i són motiu de multa
L'ús de la mascareta en el nostre cotxe pot ser evitat  | EFE

L'ús de la mascareta és obligatori en Espanya pràcticament per a qualsevol cosa en el moment que ixes de casa, però encara hi ha llocs a on moltes persones creuen que ningú les està controlant i decidixen no respectar la normativa, com els vehicles d'ús privat.

Tots sabem que per a usar el transport públic cal usar obligatòriament la mascareta, però quan circulem en el nostre cotxe, existix la idea que funciona igual que en la nostra casa, cosa que no és del tot certa i que a moltes persones li ha suposat un regal enverinat: multes de fins a 500 euros.

Fa uns dies, el Congrés va aprovar el text definitiu sobre la llei que regula la 'nova normalitat' i que, entre altres coses, establix clarament les situacions en les que l'ús de màscara és obligatori. La norma es referix específicament «als mitjans de transport aeri, marítim, amb autobús, o per ferrocarril, i en els transports públics» com a llocs on l'ús de la mascareta no és opcional, alguna cosa que fins ara havia quedat bastant clar, però es referix també als vehicles d'ús privat.

Mascareta obligatòria si es viatja amb no convivents

El text establix que totes les persones majors de 6 anys hauran de portar mascareta dins del cotxe, si viatgen en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, i acompanyats per persones amb les que no conviu en el mateix domicili.

És a dir, es pot anar sense mascareta al cotxe solament si viatges sol o amb persones que visquen en la teua mateixa casa, però si algú circula amb algun familiar o amic d'un altre nucli familiar, l'ús de mascareta és obligatori, i per tant, pots rebre una multa si t'enxampen sense ella.

De fet, l'article 31 del Reial decret llei 21/2020 establix que no portar la mascareta en el cotxe en els supòsits en els que és obligatòria pot suposar una infracció, pel que la persona serà sancionada amb multes de fins a 100 euros.

Però esta no és l'única multa relacionada amb les mascaretes. Si el conductor està conduint amb ella i decidix llevar-se-la i sense parar el cotxe, i, per tant, solta el volant durant la conducció i fins i tot aparta la mirada de la carretera, la sanció econòmica podria ascendir fins als 500 euros —250 euros si es paga al moment— i se li podrien retirar fins a sis punts del permís de conduir per una infracció temerària contra la seguretat viària.

Si esta mateixa acció és considerada greu, la multa pot ser de fins a 200 euros. En este cas dependrà de com l'agent de circulació perceba l'acció, però fonts de la DGT avancen que esta normativa no està pensada com a protecció a la salut, sinó com a protecció de la seguretat en les carreteres.

Si les reunions estan prohibides, ho estan també al cotxe

A més, un altre aspecte que pocs coneixen és que el vehicle privat s'entén com un espai privat i tancat que es regix per les mateixes normes que es regixen les reunions socials en cada comunitat. Si en una autonomia estan prohibides les reunions en àmbit privat de més de cinc persones, en un cotxe tampoc podran viatjar més de quatre persones.

Finalment, un altre dels motius de sanció i que molta gent desconeix és a on deixar la mascareta mentre es conduïx. Molts conductors tenen la tendència de penjar-la del retrovisor, però això està sancionat en considerar que la mascareta pot alterar a la visibilitat que té el conductor de la carretera, pel que podria rebre una multa de fins a 80 euros.

En este cas, això s'aplica no sols a les mascaretes, sinó a qualsevol cosa que puguem tindre penjada del retrovisor, com a mocadors o fins i tot ambientadors, molt habituals en molts cotxes.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Organitzen 5 botellons en tres vesprades en Alacant" "Després de Setmana Santa: Possibles canvis amb les restriccions en Espanya"