Palletes, bastonets i plats de plàstic quedaran prohibits des d'este dissabte en tota la UE

Brussel·les ha demanat als països de l'eurozona que garantisquen que "les noves regles són aplicades de manera correcta i uniforme"

A partir del 3 de juliol, estarà prohibida la venda de plats, coberts, gots o envasos de plàstic d'un sol ús, en tota la Unió Europea. És una directiva comunitària d'obligat compliment per a tots els Estats membres. Encara que com en el cas d'Espanya, la llei que recull la prohibició està en tràmit parlamentari i no s'espera la seua aprovació fins a Nadal Brussel·les va demanar als països de la Unió que harmonitzaren la prohibició d'esta mena de plàstics, i va insistir en la necessitat que els governs garantesquen que les noves regles siguen aplicades de manera "correcta i uniforme".

A Espanya també estarà prohibit

En el cas d'Espanya, el Govern ha assegurat que la prohibició també serà "efectiva" des d'esta data, a pesar que la directiva europea que el regula no està encara transposada a l'ordenament jurídic nacional.

Hui és el dia lliure de borses de plàstic i justament hui dia 3 de juliol entra en vigor esta normativa.

<

>

<

>

MITECO

En una recent nota informativa de la Subdirecció General d'Economia Circular de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambienta, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) confirma que "les restriccions a l'entrada en el mercat i les obligacions de marcat entraran en vigor a partir del 3 de juliol de 2021".

La Comissió Europea cerca la retirada del mercat dels productes de plàstic d'un sol ús per als que ja existeixen alternatives i, per a això, va aprovar fa ja dos anys una Directiva sobre este tema, que donava de termini als Estats fins hui dissabte.

Brusel.les ja ho habia demanat

Brusel.les fa un mes que va demanar als 27 que harmonitzaren la prohibició de plàstics d'un sol ús i va urgir als països que garantisquen que "les noves regles són aplicades de manera correcta i uniforme" en bloc.

A partir del 3 de juliol queda prohibida la venda de plàstic

Així ho va fer saber la Directiva de 5 de juny de 2019 sobre la reducció de l'impacte de determinats productes de plàstic en el medi ambient, estableix que des del 3 de juliol de 2021 queda prohibida la venda de qualsevol producte fabricat amb plàstic oxodegradable, amb microsferes de menys de 5 mil·límetres, bastonets de cotó, coberts de plàstic, plats, palletes, palletes agitadors de begudes, el pal dels globus, els recipients de poliestirè expandit i els gots d'este mateix material.

Obligacions

Addicionalment, este mateix dia entren en vigor en el conjunt de la UE una sèrie d'obligacions de marcat per a compreses, tampons higiènics i aplicadors de tampons; tovalloletes humides; productes del tabac amb filtres i gots de beguda.

La Directiva estableix obligacions clares quant a la prohibició de determinats articles a partir d'este 3 de juliol i les empreses, en molts casos, ja s'estan adaptant a esta circumstància, perquè comercialitzen els seus productes en tota la UE.

Què prohibeix la norma?

La introducció en el canal de distribució, però el comerciant que ja l'ha adquirit el pot vendre pel que des del Ministeri s'està fent una anàlisi jurídica per a determinar les possibilitats de la seua aplicació directa.

Quant al marcatge, existeix un Reglament Executiu que el regula sense necessitat de transposició. Això és, és aplicable des d'este dia 3 (també en els productes que s'introdueixen en el mercat, no en els quals ja estan en el canal de distribució).

Llei en tràmit

El termini per a entrar en vigor es compleix este dissabte sense que Espanya haja aprovat el projecte de llei de residus i sòls contaminats que inclou esta transposició. La iniciativa legislativa va ser aprovada pel Consell de Ministres el passat 18 de maig i acaba d'iniciar recentment la seua tramitació parlamentària. La setmana passada, el 24 de maig, el Congrés dels Diputats va debatre i posteriorment va rebutjar l'esmena a la totalitat de Vox per a retornar el projecte de llei al Govern.

Xarxes socials

Les xarxes socials parlen

<

>


<

>

<

>

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Tots els majors d'edat podran ser mobilitzats a Espanya en cas de crisi" "Sanitat activa l'alerta per calor alta en una zona termo climàtica de la C.V."