Pedro Sánchez anuncia 200 milions en ajudes per a afectats del volcà de Cumbre Vieja

El Consell de Ministres aprovarà un decret llei este dimarts per a destinar-lo a l'ajuda a l'illa «de manera urgent»

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha tornat este diumenge a la Palma per a conéixer les prioritats i les propostes dels alcaldes dels municipis afectats per l'erupció del volcà, de Cumbre Vierja de la Palma i de l'Executiu regional.

El president ha anunciat un nou paquet de mesures molt més generós, destinat a pal·liar els efectes de la lava que tot ha arrasat al seu pas fins a desembocar en la mar. Així, este diumenge ha anunciat que el Consell de Ministres del pròxim dimarts aprovarà una partida de 206 milions d'euros destinada a la reconstrucció d'infraestructures, al subministrament de l'aigua, a l'ocupació, l'agricultura, o el turisme, essencial perquè l'illa «no es pare».

Este nou decret

En este nou decret llei, ha anunciat, s'han involucrat fins a deu ministeris. Serà un reforç per a «que l'illa no es pare». El president del Govern ha insistit en la necessitat d'incidir en la idea que l'illa és tranquil·la, «també per als turistes: que poden venir i disfrutar de la Palma», i per a això, ha dit, "les institucions estan treballant de manera exemplar i de manera conjunta».

De primera necessitat

Estes ajudes se sumen als 10,5 milions per a habitatges i estris de primera necessitat aprovats per l'Executiu la setmana passada, quan va declarar també l'illa com a zona catastròfica. Sánchez ha realitzat l'anunci d'esta nova partida econòmica al seu retorn a la Palma.

Pedro Sánchez visita per tercera vegada La Palma des de l'erupció

L'erupció volcànica es va iniciar el 19 de setembre en el municipi del Pas. Quatre dies després, Pedro Sánchez va viatjar a l'illa al costat dels reis d'Espanya, i va tornar a la Palma després de tornar d'un viatge a Nova York.

Missatge de la Cumbre Vieja i el president de Canàries

La Cumbre de la Palma, Mariano Hernández, ha assegurat que hi ha més de 1.000 construccions afectades. En este sentit, ha apuntat que la seua prioritat és recuperar les infraestructures hidràuliques per a garantir el reg i vies alternatives per a garantir la normalitat. La Cumbre Vieja també ha volgut enviar un missatge als 6.000 evacuats: "Mai estaran solos. Treballarem per a tornar a la normalitat al més aviat possible".

La ciutadania està sent responsable

El president de Canàries, Ángel Víctor Torres, ha explicat que el volcà de la Palma ha expulsat ja el doble de quantitat de magma que el Teneguía en dos setmanes. Afirma que la ciutadania està sent responsable enfront del compliment de les normes de seguretat. També ha afirmat que "no sabem quan acabarà".

L'erupció continua després de dos setmanes

Els especialistes de l'Institut Geogràfic Nacional expliquen que el volcà prossegueix amb la seua activitat estromboliana, més explosiva, que se simultanieja amb una fase més efusiva, en la qual emergeix major quantitat de material magmàtic. A més no descarten que s'obrin noves boques eruptives, com les dos que es van obrir ahir i que van provocar una bugada que ha entrat en contacte amb la bugada primigènia, però que segueix monitorada per a estudiar el seu avanç.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Ribó: 'El 9 d'Octubre del retrobament és un homenatge a les víctimes de la pandèmia'" "El Cuponazo de l'ONCE deixa a València més de 9,2 milions d'euros"