Pedro Sánchez assegura que en acabar 2021 s'haurà pagat de llum el mateix que en 2018

Sánchez es compromet a això, ho farà, assegura, a través de l'impuls de les energies renovables i del control dels beneficis de les empreses elèctriques. El president promet per a 2022 i 2023 "uns preus inferiors als de França i Alemanya"

El president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha compromés, en una entrevista que publica hui el diari 'El País', al fet que quan acabe l'any 2021 els espanyols vegen que han pagat de llum el mateix que en 2018. Un cop que busca calmar els ànims dels ciutadans i les empreses després que el preu de la llum s'haja desbocat al llarg de les últimes setmanes, arribant a marcar dijous passat els 140,23 euros per megavat/hora (MWh).

"El Govern es fa càrrec de la preocupació social. I estem treballant amb un pla per a arribar a un compromís concret, i és que al final de 2021 els espanyols tiren la vista enrere i vegen que han pagat en la factura de la llum una quantia similar i semblant a la que van pagar en 2018", assegura. Tot en un context en el qual l'increment de l'electricitat ja afecta a béns de consum bàsic i diari com el pa.

Sánchez seguix

Segons Sánchez, "este és l'objectiu i el compromís: que tots els ciutadans amb un consum mitjà al final de 2021 paguen una quantia semblant i similar a la que van pagar en 2018, lògicament amb l'IPC descomptat".

Com abaratir el preu de la llum?

Sobre la tarifa elèctrica, el president explica que "una cosa és l'evolució del preu majorista del mercat de l'energia i una altra cosa és el rebut de la llum". "El rebut el paguem mensualment. El que no té sentit és plantejar el debat diàriament, perquè no paguem la llum diàriament".

El que pot fer el Govern és, segons explica Sánchez en el seu to optimista habitual, esmorteir l'evolució d'este preu majorista. "Primer, amb reformes estructurals, amb una aposta decidida per les energies renovables, no sols per qüestions de canvi climàtic, sinó perquè és més barata".

Per a 2022 la llum serà més barata que a Alemanya i França

El cap de l'Executiu afirma que "els mercats de futur elèctrics estan ja dient que Espanya, en 2022 i 2023, gràcies a les renovables, tindrà uns preus inferiors a França i a Alemanya".

I a més, afegeix, el Govern ha rebaixat l'IVA del 21% al 10%. Una mesura de caràcter temporal que l'Executiu va aprovar al juny. "Això està beneficiant a 28 milions de consumidors, a 2,8 milions d'empreses. Suposa un esforç de minvament de recaptació de l'Estat de 1.400 milions d'euros. Això esmorteeix en un 12% l'evolució del rebut de la llum".

Sánchez cita també entre les iniciatives adoptades per a la protecció dels consumidors més vulnerables "la prohibició que es talle la llum als quals no puguen pagar o amb el bo energètic".

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Ximo Puig: 'Encara tenim temes molt pendents, com el finançament a Espanya'" "La Unió Europea estudia tornar a Kabul i fixa les condicions al diàleg amb els talibans"