La pujada de les pensions valencianes per a l'any 2020

La ministra Magdalena Valerio afirma que hi ha una «garantia absoluta» de què pujen les pensions a partir de l'1 de gener
La pujada serà efectiva a partir de l'1 de gener de 2020   | ACN

El Govern d'Espanya abordarà este divendres, previsiblement, la pujada de les pensions del 2020 en l'últim Consell de Ministres que se celebrarà enguany. Tot apunta que les pensions, en línia amb el pla pressupostari enviat a Brussel·les i amb el compromís del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, pujaran un 0,9% l'any que ve.

Per a conseguir-ho, el Govern té com a opció més probable la suspensió de l'article 58 de la llei general de la seguretat social, que fixa una pujada de les pensions del 0,25%, i la posterior pujada del 0,9% una volta siga format l'executiu .

Una altra alternativa que es contempla és l'aplicació de l'actual índex de revaloració de les pensions (0,25%), perquè, quan es constituïsca l'executiu, s'adopte la pujada restant fins a arribar al 0,9% previst en el pla pressupostari. No obstant això, també hi hauria la possibilitat, encara que menys probable, que l'executiu aprove este divendres la pujada del 0,9% que va enviar a Brussel·les per al 2020.

«Garantia absoluta» de la pujada de les pensions

En tot cas, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha deixat clar durant les últimes setmanes que hi ha «una garantia absoluta» de què les pensions pugen un 0,9% l'any que ve, a partir de l'1 de gener del 2020. A demés, en el Pacte de Toledo, el fet de lligar les pensions a l'IPC real va ser l'únic assumpte en què hi va haver preacord clar.

El 2019, l'índex de revaloració de les pensions es va suspendre després d'aprovar la pujada de l'1,6% de totes les pensions, en línia amb la pujada dels preus. Esta fórmula, vigent des del 2014 i contemplada en la llei de pensions del 2013, indexava la revaloració anual de les pensions a una fórmula que contemplava la salut dels comptes de la Seguretat Social.

En matèria de pensions, també cal prestar atenció al factor de sostenibilitat, fórmula encaminada a vincular la quantia de les pensions a l'evolució de l'esperança de vida, que hauria d'haver entrat en vigor l'1 de gener del 2019 i que es va posposar fins al 2023.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Talls al trànsit este divendres per la Carrera de Sant Silvestre en Alacant" "Els desitjos del rei Felip VI per a la unitat en Espanya"