Sagunt a Escena es presenta amb 11 estrenes absolutes i una forta presència de companyies valencianes

La 37a edició d’este festival d'arts escèniques se celebrarà del 4 d'agost al 5 de setembre davall el lema ‘Recuperem l’escena’
Enguany el festival compta amb més pressupost i més espectacles | Ajuntament de Sagunt

L'edició de 2020 del festival d'arts escèniques 'Sagunt a Escena' s'ha presentat este dimarts en l'espai arqueològic Via del Pòrtic. Baix el títol ‘Recuperem l’escena’, la 37a edició d’este festival, que se celebrarà del 4 d'agost al 5 de setembre, comptarà amb un total de 39 espectacles, 11 d'ells estrenes absolutes. En l'acte han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de Cultura, Asun Moll; el director del festival, Juan Vicente Martínez Luciano, i el director adjunt de CulturArts, Roberto García. També han sigut presents membres de l'Equip de Govern i de les empreses patrocinadores de l'esdeveniment.

Darío Moreno ha agraït en primer lloc a la Generalitat, a la Diputació i al Institut Valencià de Cultura per continuar apostant per este festival fins i tot augmentant el pressupost per a l'edició d'enguany. En este sentit, ha destacat la labor del departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt per la seua gran faena, especialment enguany a causa de la crítica situació provocada per la crisi sanitària, a demés de al departament de Turisme. Moreno també ha remarcat la col·laboració entre les diferents administracions, amb els patrocinadors, ja que considera «molt important que 'Sagunt a Escena' siga un projecte col·lectiu en el que tots creem, un festival molt lligat a la nostra ciutat que implica tant de treball en equip i que, any rere any, eixe treball conjunt s'ha anat reforçant».

L'alcalde ha destacat el valor especial que té esta edició del festival Sagunt a Escena que ve marcada pel Covid-19. «A causa de les conseqüències que deixa esta pandèmia, la cultura és un sector que ens preocupava molt i que no volíem deixar de costat en esta crisi, ja que és un dels eixos essencials de les nostres polítiques públiques i ha de continuar sent-ho fins i tot en moments com este», assegura Darío Moreno, qui a demés ha expressat que la programació del festival d'enguany és una mostra de l'aposta de totes les institucions pel projecte 'Sagunt a Escena', que oferix gran varietat d'espectacles i que, a demés, fa costat a grups locals.

Asun Moll ha assegurat que 'Sagunt a Escena' tindrà una quantitat d'espectacles de producció de companyies i professionals valencians d'aproximadament un 50% de la programació. «És d'agrair. Hem de destacar el gran esforç que s'ha fet en este sentit i, per la meua banda, només puc estar orgullosa de fer costat a tot el teatre valencià. Ara bé, seran espectacles condicionats a les circumstàncies de la nova normalitat i que després d’este cap de setmana, encara tenim més restriccions. No podem fer una altra cosa, és responsabilitat de totes i tots».

Moll ha manifestat que baix el títol 'Recuperem l’escena' i com a fil conductor, amb un unànime suport de les tres administracions (Conselleria, Diputació i Ajuntament de Sagunt) que col·laboren en l'organització del festival, s'ha pogut fer costat als professionals de les arts escèniques valencianes «em pareix una iniciativa magnifica que ens ajuda, en part, a superar la crisi que patix el sector cultural a causa del coronavirus».

Roberto García ha posat en valor el fet de celebrar el festival en un context com l'actual, «mentres que altres festivals malauradament han desaparegut o han minvat, 'Sagunt a Escena' no només sobreviu sinó que ha potenciat la seua programació». García ha assegurat que considera «un deure compartir la cultura amb la ciutadania i una oportunitat per a estar al costat dels nostres professionals i companyies». A demés, ha ressaltat la importància que suposa este festival perquè és un senyal que indica que la cultura és segura i la dificultat de contagiar-se en el teatre. Finalment, García ha destacat l'estrena de la producció pròpia (R)Minds.

Juan Vicente Martínez Luciano ha assegurat que cada any «intentem amb un lema diferent explicar la intenció a l'hora de muntar el festival i enguany és recuperar l'escena, no només des del punt de vista dels professionals, sinó també del públic». A demés, ha destacat la presència de teatre en valencià «que serà el senyal d'identitat d'esta edició», a demés de les 11 estrenes, destacant Incovidsació en Do Major i Saguntilíada, «que marcaran l'inici i el final del festival».

«La idea essencial de Sagunt a Escena és democratitzar el festival, que no siga exclusiu per a elits ni per a grups en particular, sinó que siga accessible per a tot el món i tinga una oferta cultural variada en la que tots es vegen reconeguts, que genere eixe sentiment que el festival no és de les institucions, sinó de la ciutadania», ha destacat l'alcalde. A demés, Moreno ha animat a tota la ciutadania que assistisca a les diferents activitats programades i que ho faça de manera segura. «Darrere hi ha un treball tècnic increïble i seria una pena que no es lluïra en termes d'assistents. Jo crec que la gent està demostrant ser civilitzada i que pot assistir sense córrer cap risc, fent costat a la cultura i a la nostra terra», ha conclòs Moreno.

Per a la regidora de Cultura, el cartell d'enguany no podia representar de millor manera la situació que vivim, d'una banda, la mascareta representa al teatre i expressa la tristesa per la que hem passat i les circumstàncies que enguany anem a viure en el festival. Però per una altra, representa l'alegria i l'esperança de poder superar esta situació «que esperem que siga passatgera. A demés, representa també la continuïtat del món cultural i expressa el necessari suport de les institucions».

Este és un festival marcat per les estrenes, però hi ha una que té un sentiment especial per a Asun Moll, Saguntilíada. Una obra creada i escrita per a ser representada en el Teatre Romà i per a celebrar el 25 aniversari d'una gran companyia teatral que té la nostra ciutat, Hongaresa Teatre. «Una companyia reconeguda a nivell nacional i internacional i de la que estem molt orgullosos del seu treball».

Esta nova i particular edició del festival ha comptat amb un augment de 100.000 euros del pressupost previst, amb el que s'ha incrementat en 7 els espectacles respecte a l'anterior edició. Del total d'espectacles, 11 es voran en el Teatre Romà i 28 s'emmarcaran dins de l’Off Romà, apartat d'espectacles en diversos escenaris de la ciutat com la plaça Cronista Chabret, la pujada al Castell, els jardins del Centre Cívic, el Centre Cultural Mario Monreal, la Casa dels Berenguer, la Casa de Cultura i, com a novetat, s'afig l'Auditori Joaquín Rodrigo com a espai del festival per a esta edició.

La inauguració oficial del festival serà el dimarts, 4 d'agost, a les 20 hores, amb la representació de l'espectacle 'The wolves' de la Fam Teatre en la plaça Cronista Chabret  i, a continuació, a les 21.30 hores en la pujada al Castell amb la posada en escena del primer espectacle inèdit del festival, un Homenaje a Alicia de Larrocha de Jorge Tabarés, qui amb de la soprano Cristina Laia posarà la música de piano.

Entre els 11 espectacles programats per al festival, destaquen l'estrena de Sol Picó, davall la direcció musical de Jesús Salvador 'Chapi' i amb la col·laboració especial de Carles Dénia, amb l'espectacle de dansa Incovidsació en Do Major que obrirà la programació del certamen el 5 d'agost; o la també estrena de la companyia La Nariz de Cyrano Eduardo II, ojos de niebla, una obra d'Alfredo Cernuda dirigida per Jaime Azpilizcueta.

A demés dels espectacles ja nomenats, el festival comptarà amb uns altres d'interés com són el de dansa de Titoyaya Dansa CARMEN.maquia, dirigit per Gustavo Ramírez, qui també ho coreografia, i Verónica García, el 12 d'agost; una versió d'Alfonso Zurro del clàssic de William Shakespeare Romeo y Julieta el 14 i 15 d'agost; la música del grup Manel el 18 d'agost; la producció del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida Anftrión de Molière interpretada per la companyia Pentación Espectaculos y Mixtolobo, el 22 i 23 d'agost; un espectacle musical i de dansa de Mayte Martín el 25 d'agost, o el concert de la Orquestra de la Comunitat Valenciana, el 5 de setembre com a clausura del festival.

A demés, com cada edició, se celebrarà  la ja tradicional Gala Benèfica de l'Alzheimer d’AFACAM, el 16 d'agost, que enguany complix 16 edicions.

Tots els espectacles de 'Sagunt a Escena' es faran en el Teatre Romà i començaran a les 22.30 hores.

Finalment, la regidora de Cultura ha explicat una novetat molt important que tindrà esta edició de 'Sagunt a Escena', «enguany posarem a la disposició de tots els que vinguen a disfrutar dels espectacles del Teatre Romà d'un minibús llançadora que eixirà des del Palau municipal i pujarà fins a l'esplanada de la porta del Teatre Romà. L'horari serà entre les 21 - 21.15 hores i les 22 - 22.15 hores i està destinat a totes aquelles persones que no puguen disfrutar de la meravellosa i empinada pujada que tenim».

28 espectacles gratuïts en el Off Romà

El festival comptarà, també, amb un total de 28 espectacles en el certamen Off Romà en diferents localitzacions de la ciutat. 

A demés de la inauguració, la plaça Cronista Chabret acollirà 6 espectacles més entre els que destaquen, el 7 d'agost, El desig d’estar junts, de la Finestra Nou Circ, un espectacle de circ en castellà i valencià o el 25 d'agost, Love, love, love, una obra de teatre urbà de Paco Pascual en castellà. L’Institut Valencià de Cultura estrenarà en la mateixa plaça, l'espectacle de carrer (R)Minds de Sònia Alejo el 5 de setembre. Totes les representacions seran gratuïtes, aptes per a tots els públics i començaran a les 20 hores.

D'altra banda, la pujada al Castell acollirà, a demés de l'obra de la inauguració del festival, 6 espectacles més entre els que destaquen un de circ en castellà de Nostraxlandamus titulat Al filo i dirigit per Jimena Cavalletti el 6 d'agost o l'11 d'agost un espectacle de dansa i teatre visual de Calire Ducreix i Toni Mira titulat Avec le temps…. Tots estos espectacles seran aptes per a tots els públics, gratuïts i començaran a les 20 hores.

Els jardins del Centre Cívic també seran escenari de 2 espectacles de circ. El primer serà el 29 d'agost i vindrà de la mà de Mumusic Circus titulat Flou Papagayo, i el segon de la mà de Montelo&Manzani, el 30 d'agost, davall el títol de Fili Busters. Tots dos espectacles seran gratuïts, començaran a les 20 hores i seran aptes per a tots els públics.

El Centre Cultural Mario Monreal acollirà 4 representacions de teatre el 5, 12, 19 i 26 d'agost, entre les que destaquen la del primer dia ja que la companyia Leamôk estrenarà l'obra Lázaro de l'autor Roberto Hoyo, qui també la dirigirà i la interpretarà. Estos espectacles que començaran a les 20 hores, requeriran de compra d'entrada que serà de 7 euros cada una.

D’altra banda, l'Auditori Joaquín Rodrigo s'estrena en el festival amb cinc obres teatrals. El 6, 13, 20 i 27 d'agost i el 3 de setembre pujarà el teló a sengles representacions entre les que destaca l'estrena de la companyia Perros Daneses i Pega, el 3 de setembre, titulada 9 escrita per Javier Sahuquillo i davall la direcció de Miguel Ángel Romo. Per a totes estes representacions, que començaran a les 22 hores, es requerirà de compra d'entrada7 euros cadascuna.

La Casa de Cultura del Port de Sagunt també acollirà 2 obres de teatre el 15 i el 22 d'agost. Serà La dama boba de Lope de Vega i La ciudad de escarcha de Carmen Martín Gaite, respectivament. Les dos representacions, en castellà i per a tots els públics, començaran a les 20 hores i es requerirà d'entrada, a un preu de 7 euros.

Finalment, la Casa del Berenguer acollirà el 10 i l'11 d'agost, a les 22 hores, Juicio y muerte de Sócrates de Scaena Grecollatina, una obra de teatre en castellà de José Luis Navarro, dirigida per Gemma López, per a la que es necessitarà invitació, ja que l'aforament serà limitat, i s'arreplegarà els dies de funció en la mateixa ubicació d'11 a 18 hores. Només s'entregaran dos invitacions per persona.

El festival Ressona en la pujada al Castell

De nou un any més tindrà lloc el festival Ressona de Sagunt reViu durant la celebració del Sagunt a Escena. Este 2020 tindrà 4 dates, els dies 7, 14, 21 i 28 d'agost, i entre d’altres es podrà disfrutar d'actuacions de Mausoleu, L’Exotighost, Da Souza o el Colectivo Da Silva.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Confirmat un positiu en Covid-19 en un ajuntament valencià" "Última hora: Preocupació en un hospital valencià per un focus de coronavirus"