Tot el que ens juguem este divendres abans de Nadal

La cartera dirigida per Salvador Illa és conscient que el pont de la Constitució pot portar un nou repunt de casos
Sanitat és conscient que s'espera un repunt de casos a causa del pont | ACN

Sanitat ja ha marcat al calendari una data clau en l'evolució de la pandèmia en el nostre país. Serà este divendres, 18 de desembre, un dia negre en el que es reflectiran les conseqüències del passat pont de la Constitució.

Amb gran part del territori nacional registrant un augment considerable del número de casos actius, la cartera dirigida per Salvador Illa és conscient que els dos dies festius passaran una factura major del que s'esperava.

La factura del pont de la Constitució crea el pitjor escenari de cara a Nadal

De moment, el repunt de casos al país no corresponen als festius del 6 i 8 de desembre, sinó a la setmana anterior, quan algunes comunitats van decidir flexibilitzar les seues restriccions. De fet, onze autonomies ja estan per damunt de la mitjana (199 casos per 100.000 habitants).

Al capdavant se situen les Illes Balears, el repunt de casos de les que preocupa especialment perquè en les últimes setmanes s'havia mantingut en nivells baixos. Li seguixen el territori valencià,País Basc, Castella-la Manxa, Cantàbria, Melilla, Aragó, Astúries, La Rioja i Catalunya.

Davant d'este escenari, el pitjor possible de cara a Nadal, el Ministeri de Salut ja preveu que divendres que ve es registri un nou augment dels casos a conseqüència del pont de la Constitució. En tractar-se de dates festives, la mobilitat dels ciutadans s'incrementa considerablement, augmentant el risc de propagació del virus.

Què passarà amb el pla de Nadal després de l'augment de contagis?

Davant de l'augment de contagis que està havent i que s'esperen a partir del pròxim divendres 18 de desembre, el Ministeri de Sanitat ja ha obert la porta a endurir les restriccions de cara a Nadal. Es tracta d'un advertiment que ha fet este matí de dimecres el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha avisat que si cal restringir el pla de Nadal, es farà.

Algunes comunitats tindrien la intenció d'acordar entre tots la decisió de restringir les mesures de mobilitat i limitar les visites a familiars a dies concrets i no a tot el període nadalenc. No obstant això, l'acord per unanimitat pareix impossible a causa de l'oposició d'algunes regions, entre elles Madrid.

La proposta de Sanitat a les autonomies per extremar les mesures de Nadal

No obstant això, el Ministeri de Sanitat si treballa en una proposta que habilita als Governs regionals a endurir les restriccions acordades en el pla de Nadal. L'esborrany d'este document especifica que el pla de Nadal es va fer sobre la base d'una situació epidemiològica amb «tendència descendent», però la situació actualment ha canviat. 

«En els últims dies s'ha observat un alentiment generalitzat en el descens de la taxa d'incidència que s'anava observant, i fins i tot, en alguns territoris, una lleugera tendència ascendent», recull el document segons ha informat 'Público'. 

A demés, este document permetria a les comunitats prendre mesures com prohibir els viatges per als retrobaments familiars i una altra classe d'enduriment de les mitjanes generals acordades. A causa de la possible incertesa generada pels canvis en les restriccions per part de les diferents autonomies, el Ministeri de Sanitat ha publicat este dimecres en la seua pàgina web un mapa interactiu per a detallar les mesures en cada territori.

Tal com detalla Sanitat, es tracta d'una eina dinàmica i accessible per a consultar en temps real les limitacions d'entrada i eixida de les regions, i la limitació perimetral d'altres unitats territorials (províncies, municipis, districtes sanitaris).

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Arriben 7 hòmens amb una pastera a una platja d'Alacant" "Algemesí aplica mesures extraordinàries per a frenar el coronavirus"