Sanitat prepara canvis en la normativa que regula el tancament de bars i restaurants

Els territoris amb una major incidència del Covid-19 es veurien més perjudicats, segons l'esborrany del ministeri
El Govern permet als bars i restaurants oferir servei a taula fins a les cinc de la tarda | Cedida

El ministeri de Sanitat es reunirà amb les comunitats autònomes per a establir nous criteris a l'hora de decidir el tancament dels bars i restaurants. La reunió extraordinària de Consell Interterritorial de Salut valorarà l'enduriment de les mesures en aquelles zones de major incidència del Covid-19 després de Setmana Santa.

Mesures comunes per a tots els territoris en funció de la incidència del virus

Es tracta d'un nou document en el que es proposen mesures més dures, com podria ser tancar l'interior de bars i restaurants en territoris per damunt dels 150 casos per cada 100.000 habitants. Ara hi ha set comunitats en aquesta situació: Astúries, Catalunya, Ceuta, Madrid, Melilla, Navarra i País Basc. La resta de les comunitats, per ara, no es vorien afectades per esta mesura.

Actualment, Espanya té una incidència acumulada de 132,22 casos per cada 100.000 habitants, però Sanitat ha reconegut un canvi de tendència i la incidència podria pujar en els pròxims dies i, previsiblement, després de Setmana Santa. Per tant, l'enduriment de les mesures es podria estendre a altres territoris, en funció de l'evolució epidemiològica.

Si Sanitat i les comunitats autònomes aproven el document, les noves mesures afectarien també les terrasses de bars i restaurants. Concretament, en els territoris de fins a 500 casos per cada 100.000 habitants es permetrà admetre clients a les zones exteriors, respectant l'aforament màxim establert. Ara bé, per damunt d'esta xifra només es permetrà en servici a domicili.

D'altra banda, quan la incidència acumulada siga superior als 250 casos per cada 100.000 habitants, es posaran limitacions d'horari en comerços i mercats, mentre que es decretarà el tancament de tots ells quan la incidència superi els 500 casos. Pel que fa a les reunions socials, s'establirà un màxim de 4 persones a les zones d'Espanya amb més de 250 casos per cada 100.000 habitants.

La nova normativa s'aplicaria després de Setmana Santa

Si la Comissió de Salut Pública dona el vistiplau a les restriccions i el Consell Interterritorial les aprova, podrien començar a aplicar-se després de Setmana Santa. Per tant, durant les vacacions seguirà en vigor la normativa aprovada pel ministeri i les comunitats en les últimes setmanes. La nova actualització endurix les mesures comunes que han de prendre les comunitats autònomes en funció de dos nivells d'incidència: alt, entre 150 i 250 casos, i molt alt, a partir de 250.

En el cas del nivell alt, s'establix la suspensió del servei a l'interior dels establiments. El document que seguix en vigor i que es va aprovar el 22 d'octubre de 2020, deixa en mans de les comunitats esta decisió. La nova versió del document va ser aprovada per tècnics de Sanitat i comunitats autònomes el passat 3 de març. No obstant això, fins ara no ha estat portada al Consell Interterritorial de Salut, pel que no va arribar a temps per Nadal ni Setmana Santa.

En el Consell Interterritorial reunit fa poques hores es va descartar l'enduriment de les restriccions la setmana que ve, i tampoc es va abordar este document. Després de la reunió, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar que este document s'abordaria en una reunió extraordinària amb les comunitats autònomes. Sanitat ha accelerat esta reunió a la vista de la situació epidemiològica en què es troba Espanya, amb la incidència cada vegada més disparada i el risc cada volta més real d'una quarta onada.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Sanitat vacunarà en quatre dies a 145.174 persones de centres docents" "Ford Almussafes fabricarà motors híbrids per a Europa"