Sanitat retira un total de 66 productes homeopàtics del mercat

La UE exigix l'entrega d'una documentació específica obligatòria que permet aestos controvertits medicaments fer-se un lloc en les farmàcies
Sanitat retira del mercat 66 productes homeopàtics per no complir les exigències de la UE | Cedida

 

L'Agencia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat retirar un total de 66 productes homeopàtics per no haver aportat la documentació necessària que autoritzava la seua venda.

 

Com a conseqüència de la catalogació de l'homeopatia com a medicament per part de la UE, l'AEMPS duu a terme, des de fa mesos, un procés de regulació i registre de productes que tenen eixes característiques, ja que, paral·lelament, la UE exigix als països membres ordenar la seua venda amb un calendari de sis períodes d'entrega de documentació per part dels fabricants.

 

Les exigències d'Europa 

De la mateixa manera, els 66 productes retirats formen part del primer període, en el que s'ha d'acreditar si els preparats tenen indicació terapèutica -o no- i si la seua via d'administració és injectable, tal com explica 'El Público'. Un total de 66 productes no han aportat la documentació exigida per la UE i, per tant, seran retirats dels punts de venda. Mentres, els altres medicaments catalogats com a homeopàtics hauran de seguir dins el període d'avaluació per a determinar la seua permanència en el mercat farmacèutic.

 

A més, els medicaments autoritzats han d'incloure, obligatòriament, les condicions de prescripció i les indicacions en el cartonatge exterior i dins, en el prospecte. Per tant, no es descarta que, en un futur, se'n retiren més.

 

Quan l'agencia va iniciar el procés —el passat octubre— només 2.008 productes van demanar adequar-se a la nova regulació europea, i, en conseqüència, els altres van ser retirats del mercat. Curiosament, dels 2.008 medicaments, només 12 van sol·licitar ser presentats com a medicaments amb la indicació terapèutica, és a dir, que tenen utilitat per a curar o alleugerir el dolor o la malaltia.  

 

Opinió divergent del Govern d'Espanya

En certa manera, el Govern espanyol discrepa amb la Unió Europea i considera que l'homeopatia no és un medicament i no té prou de «rigor científic». A més, està avaluant d'incloure eixa tècnica en la llista de les pseudoteràpies, molt allunyades del concepte de medicament.

 

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!