Sanitat no veu necessari suspendre les Falles i fa una crida a què qui tinga símptomes es quede en sa casa

No la veuen «una mesura efectiva»
No està previst suspendre les aglomeracions típiques de les Falles | Twitter

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que, de moment, en Espanya, no veu necessària la suspensió d'actes i concentracions i, en el cas concret de les Falles, ha assenyalat que no veu necessària cap mesura de suspensió i ha recordat que, en estos casos, és «clau» la col·laboració de la ciutadania, a través de la higiene personal i també que, si algú té símptomes, es quede en sa casa i cride a les autoritats sanitàries.

D'altra banda, ha aclarit que no contempla suspendre les classes escolars de forma generalitzada perquè els experts no la veuen «una mesura efectiva» en este moment, però tampoc el descarta en un possible canvi de situació.

De moment, la suspensió de classes només s'ha donat en els dos col·legis de la localitat de Labastida (Àlaba), davant el cas d'un xiquet. «Només ha passat en casos concrets com Labastida, una situació que vaig estar valorant amb la consellera, i la suspensió ens va paréixer una mesura adequada», ha aclarit el ministre en declaracions a Cope.

«En estos moments, estem prenent mesures quirúrgiques molt determinades per a contindre certs brots en certs territoris», ha afegit. D'esta manera, ha aclarit que en la població de La Rioja d'Haro «no hi ha quarantena», ja que esta mesura només s'ha aplicat a «un grup important» per a «garantir la seguretat».

Quant a la presa de decisions d'abast major, com blindar territoris, el ministre ha recordat que el Govern «té mecanismes» en casos d'escenaris no contemplats per a què es puguen prendre «mesures importants». No obstant això, continua, «en este cas, les actuacions en coordinació amb les comunitats estan funcionant molt bé», perquè les mesures «no són necessàriament les mateixes en totes les situacions». En este sentit, ha afegit que veu «com una fortalesa» que les comunitats compartisquen anàlisis i maneres d'actuar.

Preguntat sobre la possibilitat de què el coronavirus en Espanya seguisca la mateixa evolució que en Itàlia, el ministre ha assegurat que treballen «a posar mesures per a evitar que això passe», encara que «no té la certesa de l'evolució», afirmant que Espanya té l'«obligació de preparar-se davant de qualsevol escenari possible».

No es prendrà la temperatura en els aeroports

En este sentit, Illa també ha informat que no tenen previst adoptar mesures com la presa de temperatura en els aeroports, com sí que es fa en Itàlia. «Segons els experts, no és una mesura eficaç, perquè només un 55 per cent dels infectats tenen febre», ha aclarit. A pesar d'això, no descarta una altra classe de mesures, com «informar molt més els passatgers».

El ministre també ha proporcionat dades sobre el número d'espanyols que ja s'han recuperat del coronavirus Covid-19, que ascendix a 30 persones. «És una dada important perquè indica que la immensa majoria té afectació lleu i es recupera amb normalitat», ha assenyalat.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Els semàfors podrien arribar a desaparéixer" "Caos en Itàlia amb 16 milions de persones aïllades pel coronavirus"