El sector funerari del territori valenci脿 afronta una situaci贸 de col路lapse en la tercera onada de la pand猫mia

Els treballadors demanen una vacunaci贸 al mateix nivell que el personal sanitari
Els servicis funeraris s'han vist obligats a haver de tirar m茅s hores | iStock

El sector funerari en el territori valenci脿 afronta una situaci贸 cr铆tica en la tercera onada de la pand猫mia, arribant pr脿cticament a la vora del col路lapse degut a l'augment de defuncions pel coronavirus.

D'esta forma ho ha assegurat Fernando Alc贸n, president de l'Associaci贸 Espanyola de Servicis Funeraris (Aesprof), qui ha assenyalat que, a difer猫ncia de la primera onada, ara s'enfronten al virus amb els equips de protecci贸 individual necessaris, encara que en esta tercera el volum de morts podria arribar a ser superior a l'inici de la pand猫mia.


芦2021 ha comen莽at com un any molt dur, perqu猫 si agarrem estad铆stiques d'anys anteriors en les mateixes dates, podem dir que estem duplicant el n煤mero de morts禄, ha destacat.

Segons les 煤ltimes dades facilitades per la Conselleria de Sanitat, entre el dimarts i el dimecres han mort m茅s de 200 persones pel virus, la xifra m茅s alta registrada des de qu猫 va comen莽ar la pand猫mia. A estes xifres se sumen 109 decessos m茅s coneguts este dijous.

Augment de defuncions en tots els pobles

Una situaci贸 que tamb茅 es repetix en la zona que cobrix el tanatori que regenta Alc贸n, en la zona del Port de Sagunt, en el Camp de Morvedre (Val猫ncia), a on en anys anteriors la xifra total de morts anuals era de 450 persones, en una poblaci贸 d'uns 100.000 habitants. 芦Nom茅s en el mes gener de 2021 ja hem arribat al centenar de servicis tant de Covid com de no Covid, i la situaci贸 茅s bastant alarmant禄, ha exposat.

Davant l'augment de treball, els servicis funeraris s'han vist obligats a haver de tirar m茅s hores perqu猫 este sector t茅 m茅s dificultat a l'hora de refor莽ar plantilles i contractar m茅s personal.

芦No 茅s f脿cil contractar persones amb experi猫ncia que siguen capaces d'atendre una fam铆lia en esta situaci贸 tan cr铆tica, a on els has de dir als familiars que no poden ni vore ni despedir-se del seu ser estimat. 脡s una situaci贸 molt violenta que no qualsevol persona ho pot afrontar禄, ha explicat Alc贸n sobre la problem脿tica del sector a ampliar el personal.

芦脡s una guerra i estem en ella禄

El president d'Aesprof ha demanat que es considere als treballadors del sector funerari al mateix nivell que el personal sanitari i que siguen inclosos en les primeres fases del calendari de vacunaci贸 contra la Covid-19. 芦Esta pand猫mia 茅s una guerra i nosaltres estem en ella禄, ha fet notar.

芦脡s cert que hi ha protocols d'actuaci贸 per貌, en alguns casos, no estan definits i al final en alguns hospitals o resid猫ncies 茅s el funerari el que ha de desinfectar el cos que despr茅s ha de ser depositat en un sudari herm猫tic o bolsa estanca. En les cases particulars pots trobar-te la situaci贸 que tota la fam铆lia est脿 contagiada i aix貌 fa exposar-nos encara m茅s al virus禄, ha detallat.

De la mateixa manera, Alc贸n ha recordat que a causa de l'actual volum de servicis funeraris si una xicoteta funer脿ria haguera de tancar per a complir la quarantena davant casos positius entre els seus empleats, aix貌 implicaria derivar el seu servici a altres empreses el que suposaria 芦un increment del col路lapse禄.

Per aix貌, este sector ha manifestat la necessitat de ser vacunats al costat del personal sanitari ja que entenen que estan davant el mateix risc i contacte al virus que qualsevol altre professional de la sanitat. 芦El que volem 茅s evitar un major col路lapse del que podem esperar禄, ha recalcat Alc贸n qui ha qualificat de desorbitat el volum de morts que continua deixant el coronavirus en tota Espanya.

📸 L'actualitat valenciana en im脿tgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que far脿? Seguix-nos en Instagram!

"La incid猫ncia acumulada actual en el territori valenci脿" "L'alcaldessa dels Poblets es nega a dimitir per vacunar-se"