Simón admet que el virus va circular per Espanya abans de finals de febrer

Ha explicat que no prendrà part en la decisió de la promoció de fases de les comunitats autònomes
El doctor Fernando Simón, en una compareixença en la Moncloa. | Europa Press

Fernando Simón ha admès que el virus de la COVID-19 podria haver circulat per Espanya abans de finals de febrer, el moment en què el Ministeri de Sanitat fixa el gran increment de contagis dins de la pandèmia. En roda de premsa després del Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus, Simón ha sigut preguntat sobre la possibilitat de què Espanya investigue casos de pneumònia registrats des de novembre per a verificar si poden ser realment COVID-19, tal com ha suggerit l'Organització Mundial de la Salut (OMS). No obstant això, l'expert ha obviat esta qüestió.

El virus podria haver arribat setmanes abans de la primera detecció

Simón ha assenyalat que hi ha «probabilitat» de què el virus anara des de la Xina fins a Europa abans de la notificació del brot per part de les autoritats xineses, el 31 de desembre de 2019. «Tenim informacions d'estudis de què és molt probable de què hi haguera infeccions en la Xina produïdes a finals o mitjans de novembre que es van detectar més tard», ha explicat. D'eixa manera, ha reconegut l'opció de què la gent que s'haguera pogut infectar en la Xina vinguera a Europa en aquells moments. «Això probablement va passar en alguns casos, però en un número relativament xicotet, perquè si no, les nostres epidèmies haurien començat abans», ha justificat.

Simón ha recordat que el primer cas notificat en Espanya es va produir el 31 de gener. En aquell moment, segons l'expert, els metges especialitzats de la grip van fer proves per a detectar si algun cas podria ser de COVID-19. «En estos estudis inicials no se'n va detectar cap que fora positiu», ha argumentat. Amb tot, ha afirmat que es va donar algun contagi «bastant abans de què fora notificat», com un positiu que va començar amb símptomes el 2 de febrer en València. «És possible que arribara un cas abans de finals de febrer, però per descomptat no va generar un brot identificable», ha insistit l'expert.

La decisió sobre el canvi de fase de les comunitats, del ministre Illa

En el seu torn, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat, el doctor Fernando Simón, ha assegurat que serà el ministre de Sanitat, Salvador Illa, qui decidisca quines comunitats autònomes passaran de fase i quines no, juntament amb onze experts.

«No els puc dir encara si l'informe tècnic serà favorable o no, però sí que els puc dir que la decisió final de si es passa o no de fase, és una decisió que la prendrà el ministre, jo no entraré en este procés», ha afirmat el doctor Simón durant la roda de premsa que oferix a Moncloa tots els matins des de què és va declarar l'estat d'alarma en Espanya.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Natació deportiva permesa en la platja de la Malva-rosa" "El municipi valencià que ha repartit mascaretes a la seua població casa per casa"