EN DIRECTE: Tots els detalls de l'exhumació de hui de Franco

Els operaris començaran a alçar la làpida de 1.500 kg a partir de les 10.30
El primer pas serà alçar la làpida de 1.500 kg | Gtres

El govern espanyol exhumarà este dijous a partir de les 10.30 hores les restes del general Francisco Franco del Valle de los Caídos. Si les condicions meteorològiques ho permeten, el cos del dictador serà traslladat en helicòpter al cementeri de Mingorrubio, situat en el municipi del Pardo.

L'exhumació es farà baix estrictes mesures de seguretat i sense càmeres en l'interior de la basílica, tot i que sí que es retransmetrà l'eixida del fèretre –que serà transportat a coll pels familiars del dictador sense banderes ni honors– fins al cotxe fúnebre que l'ha de portar en l'helicòpter al Pardo. Segons l’executiu espanyol, a pesar de què no es pot calcular amb exactitud, el cost del trasllat de les restes de Franco ascendirà –com a màxim– a 63.061,40 euros. És un càlcul aproximat perquè hi ha costos que es determinaran en funció de l’execució material.

Durant el procés d'exhumació en la basílica del Valle de los Caídos estaran presents 22 familiars de Franco, (entre nets, besnets i cònjuges), alguns membres del govern espanyol, operaris, un metge forense, el prior del Valle de los Caídos –Santiago Cantera– i forces de seguretat. Cap dels presents podrà portar telèfon mòbil per a evitar la difusió d'imàtgens i hi haurà un detector de metalls per a evitar l'accés a la basílica amb dispositius electrònics. L'objectiu de la Moncloa és que es faça amb «sobrietat, discreció i dignitat».

Més d'un any després d'haver-ho anunciat i a una setmana de l'inici de la campanya electoral del 10-N, l'executiu de Pedro Sánchez portarà finalment el cos del dictador al panteó familiar de titularitat pública del Pardo a on està enterrada la dona de Franco, Carmen Polo. Ho farà en helicòpter, n'hi haurà un segon de reserva, en un trajecte d'entre 10 i 15 minuts; un viatge més curt que en cotxe, que seria d'entre 20 i 30. El transport aeri és l'opció que la Guàrdia Civil ha considerat més segura, tot i que es podria acabar fent-se per carretera si hi ha boira o vent.

Franco serà traslladat al panteó familiar de Mingorrubio a on està enterrada la seua dona | Europa Press

Alçament de la llosa de 1.500 kg

El primer acte de l'exhumació serà l'alçament de la llosa que cobrix el taüt del dictador, que pesa 1.500 kg. Per alçar-la s'instal·larà un sistema de gats hidràulics. Caldrà fer forats als quatre costats de la llosa i, una volta alçada, es posaran uns rodaments. El procés el duran a terme entre quatre i sis operaris. Hi haurà una carpa amb sostre que rodejarà el punt exacte a on està la tomba. Només voran el procés des de dins de la carpa la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que actua com a notària major d'Espanya, dos familiars de Franco –un d'ells, el seu net Cristóbal– el forense i els operaris.

Una volta s'hagen tret les restes, el prior Cantera les beneirà, a petició de la família. A partir d'eixe moment, quatre familiars, assistits per membres de l'empresa funerària, recorreran els 300 metres que separen la tomba del punt de l'esplanada a on hi haurà el cotxe fúnebre. Ho faran amb el fèretre al coll.

El procés per a exhumar a Franco pot durar entre una –en el millor dels casos– i tres hores, si hi ha complicacions. Una de les incògnites de l’exhumació és l'estat de la conservació de les restes del dictador. La tomba de Franco està recoberta de formigó i plom i això hauria d'haver evitat que s'hagen vist afectades les despulles. El taüt és de fusta i les restes mortals estan recobertes d'una estructura de zinc segellada.

Segons l'executiu espanyol, el cos pot estar embalsamat o només conservat però, en tot cas, el més previsible és que no se l'haja de treure de l'estructura de zinc. Si el fèretre de fusta estiguera en mal estat, es dipositarà l’estructura de zinc en un altre taüt. En l'helicòpter que el transportarà viatjaran la ministra Delgado, alguna autoritat espanyola més i un representant de la família, que serà un dels seus nets, Francis Franco.

Missa en Mingorrubio amb estrictes mesures de seguretat

Una volta en Mingorrubio començarà la fase d'inhumació. En el panteó estaran novament els 22 familiars i el prior, que cooficiarà una missa de la mà d'un altre sacerdot, el fill del colpista Antonio Tejero. En eixe punt, els familiars podran col·locar en el fèretre els símbols, les banderes i els elements que consideren oportuns. L'executiu havia proposat a la família la cessió del panteó de Mingorrubio per a que deixe de ser patrimoni de l'Estat, però la família no ho ha acceptat. El panteó està tancat i no pot accedir el públic, en general.

La delegació del govern espanyol en Madrid ha denegat les peticions de la Fundació Francisco Franco i de la formació d'extrema dreta 'Raíces' de concentrar-se en Mingorrubio. Havien fet una crida a anar per a "resar per l'ànima" del dictador i dipositar flors en el cementeri. L'executiu espanyol ha prohibit l'acte «per risc de desordres públics».

Un gran desplegament de la Guàrdia Civil en el Valle de los Caídos per a evitar incidents | Cedida

El Valle de los Caídos està tancat des de dissabte 12 d'octubre per a preparar l'exhumació i evitar incidents. Dimecres es van fer proves per a l'exhumació i es va deixar tot a punt. S'ha establit un macrodispositiu de coordinació entre Presidència, Vicepresidència, la delegació del govern espanyol, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia. També Patrimoni de l'Estat, l'empresa funerària, la secretaria d’Estat de Comunicació i el grup 45 de l'exèrcit de l’aire.

500 periodistes acreditats

Moncloa ha acreditat vora 500 professionals de 150 mitjans de comunicació. Dels mitjans acreditats, 97 són espanyols, mentres que 58 són internacionals procedents de 17 països (Alemanya, Àustria, Bèlgica, el Brasil, Colòmbia, els Estats Units, França, Holanda, Iran, Itàlia, Mèxic, Portugal, Qatar, el Regne Unit, Rússia, Turquia i Veneçuela).

Els mitjans no es podran instal·lar en l'esplanada gran del Valle de los Caídos –la que queda davant de la basílica– sinó en una altra esplanada més prop de l'accés per carretera. Només es podrà arribar en autobusos organitzats per la Moncloa. En l'interior hi haurà equips d'EFE i de TVE que oferiran en règim de pool les imàtgens.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Despatxaran a 140 empleats pel fi dels peatges en l'AP-7" "La llista negra de VOX en la que es troben alguns mitjans de comunicació"