La Unió Europea estudia tornar a Kabul i fixa les condicions al diàleg amb els talibans

La Unió Europea ha imposat les condicions per a poder dialogar amb els talibans després de la presa de Kabul. L'objectiu és comprovar que compleixen els requisits i continuar amb les evacuacions.

La Unió Europea (UE) imposa les condicions per a dialogar amb els talibans. Es planteja tenir presència a Kabul per a comprovar que compleixen els seus requisits i continuar amb les evacuacions.

"Sabem que els talibans s'enfronten a escassetat de liquiditat, no sols per a pagar salaris, sinó per a pagar qualsevol cosa", va dir l'alt representant de la UE per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell.

Congelació d'ajuda

Algunes institucions financeres, com el Banc Mundial o el Fons Monetari Internacional, han parat els desemborsaments als nous líders afganesos. La Unió Europea també ha congelat l'ajuda al desenvolupament.

Les condicions de la UE

La UE demana als talibans que l'Afganistan no es convertisca en un refugi per a terroristes. També demana que es respecte els drets humans, especialment el de les dones, la llibertat de premsa i que garantisquen l'accés de l'ajuda humanitària.

Negociacions amb els talibans

Els 27 Estats membres es plantegen negociar amb els talibans des d'un punt de vista "operacional" perquè "hem de discutir assumptes importants". Indica Borrell que el primer d'ells és negociar "com evacuar als diversos centenars o milers de persones que ens hagués agradat evacuar per via aèria".

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va explicar que "no estaríem parlant d'una Ambaixada, sinó d'una oficina".

La UE tindrà presència a Kabul

No obstant això, la UE tindrà presència a Kabul si "es pot treballar amb seguretat", va explicar el ministre d'Exteriors alemany, Heiko Maas. Va afegir que "almenys a curt termini no es veu com alguna cosa que puga dur-se a terme".

Servei Europeu d'Acció Exterior

En este cas, el Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE), que coordinaria la labor dels Estats membres que vulguen participar, traslladaria la seua presència a Doha. Expliquen que este és el "lloc més pròxim des del punt de vista de contactar amb el govern afganés".

<

>

<

>

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Estos són els peatges que han desaparegut i seran gratuïts" "Benassal es prepara per a acollir la tornada de les novillades"