Xirivella és el municipi valencià més afectat per la petjada acústica de l'aeroport de Manises

La inversió en modificar les cases afectades oscil·la entre els 3.000 i els 7.000 euros
La inversió va dels 3.000 als 7.000 euros | Pixabay

Xirivella, en l'Horta (València), és el municipi més afectat pel trànsit d'avions que genera l'aeroport de Manises. De les 2.338 cases incloses en el Pla d'Aïllament Acústic, que recull el dret dels seus habitants a sol·licitar gratuïtament la substitució de fusteria metàl·lica, persianes i finestres amb doble vidre en cas de no tindre-les, 1.856 es troben a Xirivella.

I segons les últimes dades disponibles un poc més d'un 10% d'eixes cases, concretament 193, encara no ha formalitzat la seua sol·licitud de renovació de tancaments. Per a tramitar esta sol·licitud és necessari que les comunitats de propietaris dels edificis inclosos en la petjada acústica facen una petició formal a l'Oficina de gestió dels Plans d'Aïllament Acústic (OPAA) dependent d'AENA.

Per a comunicar amb l'operador aeroportuari cal telefonar al 91 590 31 70 o escriure a oficina.paa@ineco.com. Seguint el protocol establit, l'empresa pública que gestiona els aeroports verifica les sol·licituds i contacta amb els propietaris per a confirmar l'acceptació i fixar el calendari d'obres. Fins ara, 1.389 habitatges a Xirivella estan a l'espera d'aprovació, amb una inversió mitjana que oscil·la entre els 3.000 i els 7.000 euros en funció del número i grandària de tancaments a substituir. 

Nova actualització del mapa

A pesar de la magnitud de les xifres, l'Ajuntament Xirivella exigix a AENA que adapte el seu Pla d'Aïllament Acústic a l'últim Mapa Estratègic de Soroll, conclòs en 2018. Sobre la base d'eixe nou mapa altres 2.400 cases, incloent algunes del Barri de la Llum, tindrien dret a la substitució gratuïta de finestres si estes són antigues o no complixen els criteris tècnics d'insonorització.

L'exigència municipal la va traslladar la regidora de Medi Ambient, Karin Jansen, en l'última reunió de la Comissió de Seguiment Ambiental de l'Aeroport de València. Jansen, que en nom de Xirivella representa a tots els municipis afectats, va recordar que «els càlculs que maneja AENA en l'actualitat es basen en un mapa de soroll elaborat en 2012» i va instar a a l'empresa pública aeroportuària a «reconéixer el dret dels habitatges inclosos en l'última actualització» del Ministeri de Transports i Mobilitat. Esta actualització, datada fa tres anys, incorpora les noves rutes aèries i, per tant, mesuraments acústics més precisos i realistes.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Albalat dels Sorells organitza un concurs fotogràfic en la Setmana de la Dona" "El retard en l'enviament de Moderna, una amenaça per a la immunització de sanitaris"