La bombona de butà és ara un 33% més cara que fa un any

El preu de la bombona no ha parat de pujar des de novembre i actualment costa 16,12 euros

La bombona de butà es paga hui a 16,12 euros, acumulant un augment de més de quatre euros des de novembre de l'any passat. Una dolorosa pujada per a aquelles llars que depenen del butà per a la calefacció i l'aigua calenta i que acaben d'afrontar una altra significativa pujada del preu de la factura de l'electricitat, que al seu torn suma ja un 29% en els últims dotze mesos, segons adverteix l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Esta pujada del 4,88% del preu de la bombona (prop del màxim permés en cada revisió) marca un nou màxim, el més alt en els últims sis anys. Una circumstància que trenca amb la tradicional baixada del butà que es produïa en els mesos d'estiu i que amenaça de tornar a repetir-se en la pròxima revisió bimestral de preus d'octubre.

Lamentablement, enguany les pujades semblen no tindre fi, igual que està succeint amb el preu de la resta dels carburants. De fet, el futur del butà no és falaguer, ja que el mes de novembre sol caracteritzar-se per pujades afegides.

OCU recorda a més que este preu només s'aplica a la bombona tradicional de butà, aquella que té 12,5 quilos de càrrega i que en buit pes més de 9 quilos. Les que posseeixen una tara inferior a 9 quilos o no tenen una càrrega d'entre 8 i 20 quilos, i que sumen un 22% del mercat, té un preu liberalitzat des de fa anys, per la qual cosa solen costar més que este preu regulat.

En qualsevol cas, OCU recomana a les famílies amb dificultats econòmiques que almenys comproven si tenen dret al bo social elèctric, ja que inclou una ajuda tèrmica automàtica per un import d'entre 29 i 124 euros a l'any siga com siga la font d'energia que s'empre i que varia segons la zona climàtica on es trobe l'habitatge, així com del grau de vulnerabilitat econòmica de l'usuari.

 OCU estima que al voltant d'1,2 milions de llars no gaudeixen d'esta ajuda fins i tot complint els requisits per a rebre-la, en general per no haver sigut informats correctament de la seua existència. Es tracta en molts casos de llars on la bombona de butà és l'únic recurs de calefacció, bé perquè no hi ha alternatives o perquè no poden pagar altres fonts d'energia més cares.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Carrefour obri el seu primer supermercat sense personal" "Alfafar llança la setena edició de la seua guia comercial"