Avisen del perill de minerals tòxics trobats en productes alimentaris

Tres articles que compra una gran part de la població
Estos productes són fàcils de trobar i cada volta són més consumits | cedida

Un estudi que han elaborat diferents investigadors de la Universitat de Granada ha trobat minerals tòxics en diferents productes per a aprimar. Estos productes funcionen com a substituts alimentaris, i es venen en les farmàcies. Es tracta de barretes energètiques, galletes d'arròs i batuts.

José Ángel Rufián Henares, catedràtic del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Granada i membre de l'Institut de Nutrició i Tecnologia dels Aliments del Centre d'Investigació Biomèdica està al capdavant de la investigació. Este estudi s'ha publicat en la revista 'Food Chemistry'.

Este estudi explica que hi ha minerals tòxics com poden ser el níquel, l'urani, l'arsènic o el plom i, en molts casos, el nivell excedix els límits permesos per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Este estudi ha analitzat una gran varietat de productes que són fàcils de trobar en el nostre país, i cada volta són més consumits. Molts de nosaltres tenim estos articles en la nostra cuina, ja que són barretes energètiques, galletes d'arròs i batuts de diferents sabors. A voltes, consumim este tipus d'aliments per a evitar menjar productes ultraprocessats o per a baixar el nostre pes.

És saludable consumir estos productes?

«En l'actualitat no existix un consens sobre quin seria el seu paper en una dieta saludable ni tampoc la freqüència d'ingesta recomanada» expliquen en l'estudi. Per això, els científics han volgut saber si són perillosos, quantificant tots els minerals que han trobat: tant tòxics com necessaris.

Entre els minerals 'tòxics' trobem els que són més perjudicials per als humans. Estos poden acabar en els aliments a causa de l'agricultura mecanitzada o a l'ús de productes químics durant el processament. En l'estudi, s'han analitzat un total de 73 productes que es troben en farmàcies: barretes, galletes d'arròs i batuts.

Com a conclusió, el grup d'investigadors ha destacat que, dins dels nivells màxims que estan permesos, substàncies com el tal·li, el zinc o el tori tenen una major concentració en els batuts. Per la seua banda, la major part d'arsènic es troba en les galletes d'arròs.

Un nivell alt de minerals tòxics

Ana Zurita Ortega, una de les autores de l'estudi, ha explicat que, concretament en les barretes de civada, podem trobar una gran quantitat d'antimoni, bismut i bari. «En el cas del coure, els seus nivells eren bastant alts, de manera que la ingesta de dos barretes substitutives podria ser potencialment tòxica», ha explicat.

Pel que fa a cadmi, plom o arsènic, els experts van concloure que van trobar un nivell alt en totes les mostres que van analitzar; arribant, alguns, a superar els límits permesos. Ana Zurita també ha volgut esmentar els productes enriquits amb cacau: «una menció especial mereixen els substitutius enriquits amb cacau, ja que este, per si sol, acumula diferents metalls, de manera que s'incrementa la concentració d'estos minerals tòxics si s'afegix als substitutius, arribant fins i tot a nivells de toxicitat».

Com conclusió, els autors de la investigació expliquen que, encara que estos substitutius alimentaris poden ser una bona font de minerals essencials, a causa d'esta presència de minerals tòxics, en alguns casos podria arribar a ser arriscat.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Cau la Primitiva en el territori valencià" "La Loteria Nacional cau en dos localitats valencianes"