Biden ordena la vacunació a tots els funcionaris i militars

La injecció serà obligatòria per als empleats federals. Les empreses amb més de 100 treballadors hauran d'immunitzar a la plantilla o sotmetre-la a test setmanals
Joe Biden | Twitter

El president dels Estats Units, Joe Biden, va ordenar este dijous la vacunació obligatòria contra la COVID-19 de tots els empleats del Govern federal, i va posar en marxa un pla per a forçar també a fer-lo a la majoria dels treballadors de les empreses privades del país.


Es tracta del pas més rotund fins ara de Biden, en el seu intent d'augmentar la taxa de vacunació als Estats Units, en un moment en el qual la variant delta ha retornat els contagis a nivells inèdits des de gener i provoca més de mil defuncions cada dia, pràcticament tots de persones no vacunades.


El mandatari ha ordenat al Departament del Treball que redacte una normativa d'emergència que obligue als ocupadors de companyies amb més d'un centenar de treballadors al fet que estos siguen vacunats o sotmesos a test setmanalment.

A més, el Govern demòcrata exigirà la vacunació de 17 milions de treballadors de la salut en hospitals i altres institucions que reben fons de les assegurances de salut que atenen els més necessitats, Medicara i el Medicaid. A estos cal sumar-los els 2,1 milions d'empleats federals que estaran obligats a inocular-se.

"Hem sigut pacients, però la nostra paciència s'està esgotant, i la seua negativa (a vacunar-se) ha tingut costos per a tots", va assegurar Biden als quasi 80 milions d'estatunidencs que compleixen els requisits per a rebre la vacuna, però es neguen encara a fer-ho.

Durant un discurs a la Casa Blanca, Biden va anunciar una sèrie de normes que en total, va pronosticar, afectaran uns 100 milions de treballadors, "dos terços" de la força laboral del país.


Vacunar-se “no es tracta de llibertat o d'una elecció personal. Es tracta de protegir-te a tu mateix i als qui t'envolten”, va sostindre Biden en una compareixença a la Casa Blanca.

Empleats federals 

 

Els empleats federals tindran 75 dies de termini per a vacunar-se i, si es neguen, entraran en un procés de “progressives accions disciplinàries”, segons ha explicat Jen Psaki, portaveu de la Casa Blanca. El mandat contempla excepcions per a les persones que no volen rebre el tractament per motius religiosos.

Al començament de l'estiu, Biden va dictaminar que els treballadors del Govern central que no estigueren inoculats havien de sotmetre's a proves de covid-19 periòdiques, un procés enutjós, abans de començar la jornada laboral.

Ara que els casos estan disparats i l'economia va registrar una brusca desacceleració per l'assot de la variant delta, el president estatunidenc ha anat un pas més enllà: ja no existeix l'alternativa de sotmetre's als test, sinó que han de vacunar-se.

Es tracta de la primera gran economia occidental que imposa la vacunació contra la covid a tots els treballadors públics de la seua Administració central. 


Passos que ha donat


En primer lloc, va signar un decret que estableix un mandat de vacunació per als 2,1 milions d'empleats del Govern federal dels Estats Units, que fins ara tenien l'opció no ser vacunats si se sotmetien a proves de COVID-19 de manera regular.


Una segona ordre executiva estableix el mateix requisit per a tots els contractistes del Govern federal, i Biden va emfatitzar que els qui vulguen treballar amb el seu Executiu hauran de garantir que "el seu personal està vacunat".


Eixos mandats de vacunació també s'aplicaran als empleats de la majoria d'instal·lacions sanitàries dels EUA que reben subsidis federals dels programes Medicara o Medicaid, la qual cosa afecta uns 50.000 proveïdors de salut del país.


La tercera mesura serà, si aconsegueix implementar-se, la més significativa: el president va anunciar que el Departament de Treball publicarà una norma d'emergència que afectarà a totes les companyies que tinguen 100 empleats o més, en les quals treballen almenys 80 milions de persones.


Eixes empreses hauran de garantir que els seus treballadors estan vacunats amb la pauta completa o, en cas contrari, obligar-los a mostrar un resultat de test negatiu almenys una vegada a la setmana.

"Es va acabar l'hora d'esperar. Això no es tracta de llibertat o d'una elecció personal. Es tracta de protegir-se vosté mateix i als quals li envolten", va subratllar el president.


El desafiament de complir esta mesura

 


çEl pla de Biden també busca millorar la situació a les escoles del país, on en alguns casos hi ha hagut ja brots que han forçat a col·legis a tancar: el mandatari va anunciar la vacunació obligatòria dels quasi 300.000 professors que treballen en un programa d'educació primerenca conegut com Head Start.


El discurs de Biden va arribar poc abans que el segon major districte escolar del país, el de Los Angeles, aprovara un mandat de vacunes per a tots els estudiants de 12 anys o més en el sistema públic de la ciutat, a més d'exigir-lo per als mestres i personal de les escoles.


D'altra banda, l'Agència de Seguretat en el Transport dels EUA va anunciar que a partir d'este divendres duplicarà les multes per als passatgers que es neguen a portar màscara en aeroports o avions, que seran de 500 a 1.000 dòlars inicialment i de fins a 3.000 per als reincidents.


Finalment, va explicar que invertirà 2.000 milions de dòlars per a "comprar quasi 300 milions de tests ràpids per a distribuir-los en centres de salut comunitaris, bancs d'aliments i escoles"; i que tant Amazon com Walmart i Kroger vendran proves casolanes de COVID-19 a preus barats durant almenys tres mesos.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"10.000 persones rebran la tercera dosi a la Comunitat Valenciana" "La Comunitat Valenciana notifica 401 nous casos i 8 morts"