Cop de realitat d'un expert al govern espanyol: «Em pareix massa optimista»

Daniel López Acuña assegura que «cal estar molt alerta», tot i el retrocés del Covid-19
Un expert ha contradit les optimistes previsions del govern espanyol | cedida

El coronavirus continua sent el protagonista de gran part de les notícies de tot el món. Un any després de la decisió de Pedro Sánchez d'imposar l'estat d'alarma en Espanya, l'arribada de les vacunes són la màxima esperança per a començar a entrevore el final de la pandèmia.

Una de les principals problemàtiques continuen sent les restriccions imposades a cada comunitat, amb totes les restriccions d'horaris i tancaments que han hagut de patir la gran majoria de negocis. El sector del turisme i l'hostaleria són dos dels més afectats, i la majoria de propietaris confessen que no podran recuperar els números perduts mentres es prohibisca el turisme i la mobilitat entre territoris.

L'expert veu improbable que en primavera puga reactivar-se el turisme

El govern espanyol té com a objectiu haver vacunat al 70% de la població de cara a l'estiu, i s'atrevix a presagiar que a la primavera es comptarà amb el 40% de la població amb les dos dosis de les vacunes rebudes. És en este moment últim quan l'executiu es planteja tornar a reactivar el turisme, després de molts mesos, però l'exdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Daniel López Acuña, pensa que esta visió és «massa optimista».

López Acuña va entrar en directe al matinal d''Antena 3 Noticias' fa uns dies per a compartir els seus pensaments sobre esta possible reobertura del turisme i la mobilitat: «El 40% de la població vacunada no és garantia de cap immunitat de grup», ha assegurat. En este sentit, sí que reconeix que «tindrem vacunats als sectors més vulnerables, a la gent major que més risc de mort pot tindre, si tot va bé», però «pensar que obrirem amb la clau màgica la porta del turisme a la primavera a mi em pareix molt prematur i massa optimista».

López Acuña: «Cal estar molt alerta i no abaixar la guàrdia»

De fet, l'expert es qüestiona d'on s'han extret els estudis que conclouen que este percentatge de la població seria suficient per a reactivar el turisme: «No hi ha cap fonament per a dir que amb el 40% de població vacunada podem reprendre el turisme. Això és entre el desig que es té de poder restablir el flux turístic, molt comprensible, i la pressió de la indústria de viatges per a reprendre la seua activitat», ha insistit a Antena 3.

Des del seu punt de vista, encara no és el moment de fer estepas: «No tindrem encara la seguretat sanitària suficient per a poder dir que obrirem les portes del turisme d'una manera total». La majoria de països europeus, inclòs Espanya, va patir una tercera onada de contagis després de les festes de Nadal.

En les últimes setmanes estes dades han baixat considerablement i alguns punts de país es troben a prop de la zona de perill baix, però López Acuña afirma que això pot canviar en qualsevol moment: «Cal estar molt alerta i no abaixar la guàrdia, ni en les mesures sanitàries ni en la prevenció. Este repunt se'ns està presentant en diferents països d'Europa i estan passant en comunitats autònomes», ha advertit.

López Acuña opina que «hem d'establir majors restriccions en termes de quarantena als que siguen procedents de països de risc amb alta incidència, no només d'una PCR negativa». De la mateixa manera, també li pareix important reduir «tot el possible la mobilitat i les oportunitats d'interacció entre persones que són les que desencadenen la transmissió».

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"La incidència acumulada se situa per baix dels 50 casos por 100.000 habitants" "Més de 1.000 contagis per coronavirus durant les últimes 24 hores en Espanya"