Creix el rebuig a la vacuna i Salvador Illa contesta: «Menys bromes»

Un 55% dels espanyols preferix coméixer els efectes de la vacuna abans de rebre la dosi
Un 55% dels enquestats preferix conéixer els efectes de la vacuna abans de rebre la dosi  | ACN

El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) confirma la tendència a l'alça de la desconfiança dels espanyols cap a la vacuna. Segons l'última enquesta, un 55% dels enquestats preferix conéixer els efectes de la vacuna abans de rebre la dosi i baixa el percentatge dels que se la posarien primer, un 32,5%.

La desconfiança creixent fa augmentat també el nerviosisme a Sanitat, que tot i la campanya de conscienciació sobre la seguretat de les vacunes veu com la població seguix reticent a les portes de l'inici de la vacunació. En este context, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, acaba d'enviar un missatge contundent: «Pocs acudits i menys bromes, perquè les vacunes són segures». 

En una compareixença en Sant Sebastià, el ministre ha reaccionat davant de l'última enquesta del CIS i ha respost que al voltant del mes de maig i juny hi haurà 20 milions de persones vacunades en Espanya. Illa ha recordat que el pla de vacunació consta de tres etapes i que la primera d'elles, entre gener i febrer, servirà per a cobrir a la població de risc i els sanitaris.

També ha incidit en què les dosis arribaran progressivament, no a la volta, i que un dels condicionants és l'autorització dels medicaments per part de l'agència reguladora. Per este motiu, ha reiterat que les vacunes que s'administraran en Espanya i en Europa hauran superat els protocols de les companyes i la verificació de l'agència reguladora, que garantixen l'eficàcia i la seguretat: «En esta història, pocs acudits».

 

Vacunació en públic

Els esforços del govern espanyol per a convéncer als espanyols de la seguretat de les vacunes no paren. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha anunciat que es vacunarà en públic si és necessari perquè la societat espanyola confie en la ciència, i ha apel·lat al sentit comú per a evitar un repunt dels contagis per Nadal.

«Jo sóc ciutadana i compliré les normes del grup que em toque, si fa falta que ho faja en públic, també ho faré», ha declarat la vicepresidenta, que també ha assegurat que Espanya compta amb una gran infraestructura per a vacunar. En contra del que diu el CIS, creu que els espanyols tenen «molta confiança en la vacuna» d'acord amb les xifres de vacunació de la grip tots els anys.

 

Nou de cada deu, molt preocupats

Però a Sanitat li queda molta faena per fer per a convéncer a la població de tot això. El percentatge d'espanyols que es vacunaria immediatament era del 44,4% al setembre, però a l'octubre va baixar al 40,2% i el novembre al 36,8%. 

A demés, un 82% de les persones enquestades asseguren haver seguit la informació sobre els avenços de les diferents vacunes. Dels que es mostren reticents, un 59,6% ho faria si ho recomana el seu metge, mentres que un 26,2% no ho faria en cap cas.

El rebuig dels espanyols a la vacuna contrasta amb la preocupació davant de la pandèmia. Segons el CIS, el 73,8% dels espanyols està intranquil, el 64,1% angoixat i el 62,3% ansiós. També abunden estats anímics com la desil·lusió i el temor. I la mitat es mostren espantats per la pandèmia i irritats. En menor percentatge, estan els que reconeixen problemes per a agafar el son i estats d'apatia.

Però la dada que crida més l'atenció és que nou de cada deu espanyols es mostra molt preocupat o bastant pels efectes del virus en Espanya, mentres que en un 56% dels enquestats la seua família directiva s'ha vist molt afectada pel coronavirus. La majoria creuen que el que més s'ha vist afectat és la seua manera de viure i relacionar-se.

El gran temor dels experts

Però no només els espanyols es mostren preocupats amb la vacuna. També els experts i per una raó concreta: que el virus puga mutar i faja falta vacunar tots els anys. És el mateix que passa amb el virus de la grip, el problema és que seguixen existint molts dubtes sobre el coneixement de la immunitat davant del coronavirus.

Una de les situacions que més preocupen als experts és que la capacitat de mutació del SARS-CoV-2 complique l'evolució de la pandèmia perquè podria fer que l'organisme no reconega al virus i es puga tornar a infectar tot i haver superat la malaltia. Si això passara, seria necessari vacunar-se tots els anys amb vacunes que contenen ceps nous.

Actualment, es coneix que la taxa de mutació del coronavirus és xicoteta. Si es manté, els casos de nous contagis seran mínims o inexistents i no hi haurà necessitat de canviar la vacuna cada any. A dia de hui, només s'han detectat 27 casos de reinfecció en tot el món.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Un corredor de la Marató València no va participar per donar positiu en la PCR" "L'hafefobia, la por irracional a ser tocat a causa del coronavirus"