Els Països Baixos sacrifiquen milers de visons després de detectar casos de Covid-19 en una vintena de granges

Els últims focus detectats, en Gemert i Landhorst, han provocat els sacrifici d'11.300 animals este mateix dilluns
Milers de visions han sigut sacrificats en els Països Baixos des del passat mes d'abril | Europa Press

Les autoritats sanitàries dels Països Baixos han detectat el Covid-19 entre els mustèlids d'una granja de visons en la ciutat de Gemert, en el sud del país, cosa que eleva a vint el total d'explotacions afectades fins a este dilluns pel nou coronavirus, segons ha confirmat el Ministeri de Sanitat neerlandés.

El SARS-CoV-2 va ser detectat gràcies a les activitats de monitoratge d'«alerta primerenca» establit pel Govern dels Països Baixos el passat mes d'abril després de confirmar-se els primers casos i que permet que els animals siguen sotmesos a proves setmanals per a detectar el coronavirus en una fase primerenca i evitar el contagi als empleats.

Milers de mustèlids sacrificats

En un comunicat, els ministeris de Sanitat i Agricultura van explicar que els 7.000 visons d'esta granja de Gemert i els 4.300 mamífers d'una altra granja en Landhorst —en la mateixa regió del Brabant Septentrional—, a on també es va detectar el virus divendres passat, han sigut sacrificats este mateix dilluns.

En total, desenes de milers de visons de vint granges de cria per a la indústria pelletera van donar positiu en el nou coronavirus i tots han sigut ja sacrificats per a evitar que estes instal·lacions es convertisquen en reservoris del virus.

Altres mesures

El Govern també ha imposat altres mesures preventives, com la prohibició de transportar visons o el seu fem pel país o de visitar les granges. En este sentit, també va reforçar els protocols d'higiene per a evitar una major propagació del Covid-19, després d'haver-se produït com a mínim dos contagis d'animals a humans, els primers coneguts en tot el món des de què començà la pandèmia.

Les autoritats neerlandeses van detectar el coronavirus en les granges de visons a finals d'abril, quan els cuidadors van observar problemes respiratoris i gastrointestinals entre estos mustèlids.

Es vol avançar la prohibició de criar visons a finals d'este 2020

La criança de visons estarà legalment prohibida en els Països Baixos a partir de gener de 2024, després d'una decisió del Tribunal Suprem, que va qüestionar en 2013 la moralitat de cuidar d'estos animals per a després despullar-los de la seua pell. Ara, els criadors poden demanar una compensació a l'Estat pels animals sacrificats si decidixen tancar el seu negoci.

A pesar d'això, després de detectar-se el coronavirus en estes granges, el Parlament neerlandés va votar per a accelerar el seu tancament complet abans de finals d'este 2020, però el Govern dels Països Baixos està encara investigant com compensar als criadors de visons per a que posen fi voluntàriament als seus negocis. Actualment, hi ha unes 130 granges de cria de visions, amb més de 800.000 animals.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"La seriosa advertència d'un metge espanyol que fa encendre les alarmes" "Els experts resolen el misteri del símptoma més estrany del coronavirus"