Quines seqüeles pateixen la meitat de malalts ingressats per coronavirus?

Un estudi conclou que és molt important fer un seguiment a llarg termini per la persistència de trastorns físics i psicològics

Un estudi que ha elaborat l’Hospital de Barcelona i que publica la revista de la Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ESCMID) ha revelat que el 50% dels pacients que han estat hospitalitzats per Covid-19 encara presentaven símptomes relacionats amb la malaltia set mesos després.
Segons el treball, el 49% de 294 pacients amb una mitjana de seguiment de set mesos tenia trastorns psicològics; el 27%, astènia i el 10%, dispnea (dificultats per respirar).


La investigació conclou que els pacients amb Covid-19 requereixen un seguiment a llarg termini a causa de la persistència de símptomes, especialment els que van tindre una pressió d'oxigen a la sang més baixa. L'article científic aporta informació inèdita del seguiment de pacients amb Covid-19 durant els set mesos posteriors a l'alta hospitalària. En molts àmbits de la pandèmia del coronavirus, les dades són molt escasses perquè encara no ha passat prou temps perquè es puga construir evidència científica.


La investigació ha estat liderada per la doctora Yolanda Meije


L’Hospital de Barcelona va obrir una consulta per a pacients que havien passat la Covid-19, després de la primera onada de la pandèmia, a més d’una valoració clínica, incloïa una analítica de sang i un estudi radiològic.


L'equip del Servei de Medicina Interna, liderat per la doctora Yolanda Meije, va posar en marxa l'estudi amb l'objectiu de descriure l'evolució dels pacients mesos després de l'hospitalització, identificar possibles seqüeles i buscar predictors que puguen ser útils en el tractament clínic a llarg termini.


El treball dels investigadors es basa en el seguiment de 300 pacients tractats amb el mateix protocol durant l'ingrés; primer en consulta ambulatòria i, posteriorment, de forma telefònica. En el seguiment ambulatori, amb una mitjana de 45 dies després de l'alta, el 78% dels pacients tenien símptomes relacionats amb la malaltia (el 53% astènia; el 56% símptomes respiratoris) i el 40%, lesions radiogràfiques pulmonars residuals.

El 50% dels pacients va necessitar un seguiment mèdic especialitzat després de la primera consulta. Al cap de set mesos, la meitat dels pacients mostraven símptomes relacionats amb la malaltia, incloent-hi astènia, dispnea i trastorns psicològics.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"MOLTA ATENCIÓ: L'OMS avisa que ací també 'podria passar'" "Baixen els contagis per coronavirus i la incidència a Espanya"