El futbol femení estatunidenc queda paralitzat davant un escàndol d'assetjament sexual

Dos jugadors denuncien un presumpte assetjament sexual a Paul Riley, el seu exentrenador

El futbol femení dels Estats Units ha quedat totalment paralitzat. S'ha convertit en el focus de tots els mitjans i no pel que ha ocorregut en el terreny de joc, sinó fora d'ell. Ha eixit la notícia d'un presumpte cas d'assetjament sexual per part de dos jugadors per part de l'exentrenador Paul Riley, que va ser acomiadat pel seu equip de North Carolina Courage.

Tot després de donar-se a conéixer a través del mitjà d'internet "The Athletic", les denúncies formulades per dos exjugadores de la mala conducta, inclosa la coerció sexual, contra l'entrenador

del North Carolina Courage, Paul Riley, de 58 anys, qui va ser acomiadat immediatament de l'equip que milita en la Lliga Nacional de Futbol Femení (NWSL, en anglés) dels Estats Units.


Encara que Riley, un dels entrenadors més guardonats de la lliga, també a través del mateix mig i després de respondre un qüestionari de 23 preguntes, va dir que la majoria de les acusacions eren infundades i "completament falses", immediatament es va desencadenar una ona de condemna per part de les jugadores que va obligar a suspendre els partits de l'est cap de setmana.


Mentre que a nivell de directius i màxims organismes del futbol estatunidenc i de la pròpia FIFA, les tampoc es van fer esperar amb l'anunci de l'acomiadament de les dos màximes dirigents de la NWSL i l'anunci de l'almenys tres investigacions independents que es posaran en marxa per a esclarir tots els fets.

Després que diverses figures del futbol femení estatunidenc donaren tot el seu suport a les exjugadores implicades en les denúncies, Sinead Farrelly i Raja Shim, i criticar amb duresa de nou a les directives de la NWSL, la junta directiva va decidir la destitució de la comissionada Lisa Baird, qui a penes portava en el càrrec 19 mesos, i a l'advocada general Lisa Levine.


Abusos

 

El presumpte assetjament a Farrelly va començar en 2011 quan era jugadora del Philadelphia Independence de l'ara desapareguda Lliga Femenina de Futbol Professional. Farrelly li va dir al lloc web que l'abús va continuar quan estava amb les Portland Thorns. Shim, una exjugadora de les Thorns, suposadament també va patir assetjament.

Les Thorns van dir el dijous que l'equip va investigar les afirmacions sobre Riley i les va passar a la lliga quan va ser acomiadat.La Federació de Futbol dels Estats Units es pronuncia

 

Encara que la Federació de Futbol ja no tenia el control de la lliga des de la passada temporada, si va ser la responsable de la seua fundació en el 2013 i la va dirigir fins al 2020, cosa que significa que va estar a càrrec durant un llarg període en el qual les acusacions de Riley van tindre lloc.


També es destaca en el comunicat que la federació contractarà un investigador extern i independent "amb àmplia experiència en denúncies de conducta indeguda en el lloc de treball", perquè es puga conéixer la veritat dels fets i totes les parts puguen ser escoltades.


Per part seua, la FIFA, abans de conéixer-se la destitució de Baird i Levine, també havia donat a conéixer a través de la seua pàgina oficial de Twitter l'obertura d'una investigació preliminar sobre el presumpte escàndol sexual ocorregut en el futbol femení estatunidenc.


"La FIFA està profundament preocupada pels recents informes als Estats Units realitzats per diverses jugadores. Els òrgans judicials de la FIFA estan investigant activament l'assumpte i han obert una investigació preliminar", destaca en el seu comunicat oficial.


El màxim organisme del futbol mundial assegura que "A causa de la gravetat i la serietat de les acusacions dels jugadors, podem confirmar que els òrgans judicials de la FIFA estan investigant activament l'assumpte i han obert una investigació preliminar".


El màxim organisme del futbol mundial és categòric en el seu comunicat en assenyalar que "Pel que fa a les faltes de conducta en el futbol, ens agradaria reiterar que la posició de la FIFA és clara: qualsevol persona declarada culpable de conducta indeguda i abús en el futbol serà processada, sancionada i expulsada de l'esport, en coordinació amb totes les autoritats pertinents".

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Mor als 28 anys l'exfutbolista Daniel Leone, víctima d'un càncer" "Zorío presenta una oferta de 248 milions per comprar el Valencia CF a Peter Lim"