Calendari astronòmic: Tot el que no et pots perdre esta primavera 2020

La primavera ha començat este divendres dia 20 de març a les 04:50 h i s'allargarà fins al pròxim dissabte 20 de juny. Dos pluges d'estrelles marcaran el calendari d'esta primavera
El cel d'Albanyà és una referència astronòmica en Espanya | Camping Bassegoda Park

Entrem en la nova estació des de casa i mirant cap al cel amb curiositat. La nova estació ha començat esta matinada del divendres, 20 de març, a les 4 hores i 50 minuts. L'arribada de la primavera, que sol ser el temps de la tornada a la vida, de l'explosió de les activitats de plantes i arbres, enguany té un color especial i diferent, per la situació d'alerta que vivim.

El moment de l'inici de la primavera, el marca el pas de la Terra per l'equinocci, en el seu moviment al voltant de Sol. En primavera, se celebra el Dia Internacional de l'Astronomia, el 29 d'abril. Tindrem 92 dies i 18 hores per a disfrutar (una volta s'acabe el confinament), fins al 20 de juny.

Planetes visibles

Una de les coses que podem fer estos dies és mirar el cel nocturn. Observareu un punt molt brillant a última hora de la vesprada si mireu cap a l'oest: és Venus, que ens acompanyarà fins a finals de maig. Si s'alceu prompte, també podreu observar a Mart, Júpiter i Saturn. La primavera astronòmica només ens portarà un eclipsi i, a demés, el vorem des de casa.  

Pluges d'estrelles: Lírids i Aquàrids

Si les condicions acompanyen, podrem vore dos pluges d'estrelles. Entre el 16 i el 25 d'abril hi haurà la dels Lírides, amb un màxim per al dia 22. Poden deixar uns 20 meteors per hora. Estos meteors corresponen a partícules del cometa C/1861 G1 Thatcher. Entre mitjans d'abril i finals de maig hi ha l'opció de contemplar els eta-Aquàrides, associats al cometa Halley. La pluja màxima es preveu entre el 6 i el 7 de maig. La mitjana en l'hemisferi nord és de fins a 30 meteors per hora.

Calendari de la Lluna

Esta primavera podrem disfrutar d'un eclipsi penombral de Lluna i es produirà el 5 de juny. La Lluna es troba a finals de març en estat minvant i arribarà a ser Lluna nova el pròxim dia 24. La primera Lluna plena d'abril arribarà el 8 d'abril i també el 8 de maig serà plena, mentres que tornarà a ser Lluna nova el 23, tant d'abril com de maig.  

Arribada de l'estiu

L'últim diumenge de març, el dia 29, farem el salt a l'horari d'estiu i el dia tindrà 25 hores. S'hauran d'endarrerir els rellotges una hora: a les tres de la matinada seran les dos. D'esta manera, el sol eixirà més tard de matí i la vesprada serà més llarga. El pròxim 20 de juny, arribarà l'estiu a les 21:44h.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Fotos i vídeos: La neu torna a València" "Previsión: Pico de calor con más nubes este jueves y cambios a la vista"