La Cimera del Clima tanca un acord molt més ambiciós que el de París

Després d'un cap de setmana d'intenses negociacions, els països que participen en la COP25 han presentat un acord final, que tanca la cimera del clima més llarga en 25 anys
El secretari general de l'ONU, António Guterres | EFE

La Cimera de Clima de Madrid ha conseguit este diumenge 15 de desembre tancar un document per a augmentar l'ambició climàtica en 2020 i complir l'Acord de París que compromet els països a evitar que la temperatura mitjana del planeta puge este segle per damunt de 1,5ºC.

L'acord, titulat 'Xile-Madrid, temps d'actuar', s'ha conseguit dos dies després de la jornada prevista per a la clausura de la Conferència (COP25) i després d'unes maratonianes negociacions que s'han prolongat durant tota la matinada. Esta cimera ha batut el rècord de durada, respecte a les 24 anteriors edicions.

El document ha sigut aprovat per la presidenta de la COP25, la xilena Carolina Schmidt, després d'un tens debat amb Brasil que no acceptava inicialment dos paràgrafs inclosos en l'acord sobre oceans i ús de terres.

S'ha clausurat la cimera del Clima amb prou desilusió pels resultats, reconeguda pel Secretari General de la ONU o la mateixa presidenta de la COP25, encara que defensen que s'ha lluitat fins el final per a millorar el document de l'acord, tot i que no precisa mesures concretes.

Escoltar al poble i la comunitat científica per a donar resposta climàtica als seus avisos

L'acord final de la COP25 establix que els països han de presentar en el 2020 uns compromisos més ambiciosos de reducció d'emissions (les anomenades Contribucions Nacionals Determinades) per a fer front a l'emergència climàtica.

Segons l'acord, el coneixement científic serà «l'eix principal» que ha d'orientar les decisions climàtiques dels països per a augmentar la seua ambició, que s'ha d'actualitzar permanentment d'acord amb els nous descobriments de la ciència.

El text arreplega «l'imperatiu» de què la transició cap a un món sense emissions siga justa i impulse la creació d'ocupació decent. L'acord reconeix, a més, l'acció climàtica dels actors no governamentals, als que convida que la incrementen i generalitzen estratègies compatibles amb el clima. Les xerrades en Madrid han mostrat, per altra banda, que són les persones i les seues preocupacions les que han d'estar en el centre de la resposta climàtica.

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Continua el pas de fronts amb poques pluges i noves ventades la setmana que ve" "Apareixen milers de peixos penis en una platja de Califòrnia"