Un estudi augura que el nivell del mar podria pujar fins a 16 metres en un futur

Una investigació en la Cova d'Artà, en l'illa de Mallorca, obri un possible escenari desastrós sobre el calfament global lligat al que va passar ara fa més de 3 milions d'anys
El desgel ja s'està produint tant en Groenlàndia com en l'Antàrtida | Arxiu

 

Científics de la Universitat de Nou Mèxic, la Universitat del Sud de Florida (USF), la Universitat de Columbia i la Universitat de les Illes Balears (UIB) observen possibles paral·lelismes entre la deriva actual del calfament global i el patró de les temperatures i el nivell del mar d'ara fa més de 3 milions d’anys, durant el Pliocé.

L’estudi, publicat en la revista 'Nature', se centra en la Cova d’Artà, en l’illa de Mallorca. Allí, l’equip dirigit per Oana Dumitru, doctorant de la USF i autora en cap de la investigació, ha descobert a través de més de 50 mostres que entre fa 3 i 4 milions d’anys la temperatura era 2 i 3 graus superior i el nivell del mar fins a 16 metres més alt respecte de l’època preindustrial. Eixe fet els dona pistes per a poder plantejar un possible escenari de futur en la Terra.

Un increment del nivell del mar amb conseqüències catastròfiques

Els resultats posen de relleu les grans similituds existents entre l’actual canvi climàtic i les condicions que es donaven durant el Pliocé. En aquella època, el diòxid de carboni (CO₂), tot i que per causes naturals, es trobava a uns nivells molt semblants als que tenim ara, cap a les 400 ppm -partícules per milió. Tot això fa pensar que la situació actual ens pot portar cap a un panorama similar, amb totes les conseqüències que això comportaria.

L’evidència que el nivell del mar fora de fins a 16,2 metres superior a l’actual augura el pitjor dels escenaris. Cosa encara més greu per les previsions que es fan lligades a l’augment de la temperatura dels oceans, que provocaria una gran expansió de les aigües i, al seu torn, un increment encara més gran del nivell del mar. Calculen que podria tractar-se de 20 metres.

Gràfic de l'evolució del nivell del mar observada a través de satèl·lit entre 1870-2013 | NASA

 

En conjunt, els resultats projecten una possible pujada del nivell del mar al llarg de centenars de milers d’anys, coincidint amb el col·lapse de les grans masses de gels sobre Grenlàndia i l’Antàrtida.  Ara bé, l’escenari que preveuen no es planteja amb majors concentracions de CO₂ en l’atmosfera i, per descomptat, tampoc amb un augment superior a 3º de la temperatura mitjana global.

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"⛅🌡PREVISIÓ: Menys calor divendres i cap de setmana amb un poc de tot" "🌦 PREVISIÓ: Alerta per arruixons i tempestes forts en la mitat sud este dijous"