Fernando Abilleira, el valencià que ha pilotat la sonda InSight fins a Mart

Este valencià també es va fer càrrec del robot Curiosity quan va arribar a Mart el 2012
Fernando Abilleira, el valencià que ha pilotat la sonda InSight fins a Mart | EFE

 

La missió InSight de la NASA va aterrar amb èxit aquest passat 26 de novembre en Mart, després d'un viatge de 205 dies, que va començar el 5 de maig. Entre els enginyers i científics encarregats del difícil aterratge d'este laboratori a Mart es trobava Fernando Abilleira Oliver, un enginyer valencià.

Fernando Abilleira, és un enginyer aeroespacial amb arrels a l'Alcúdia, a la comarca de la Ribera Alta. Esta localitat és la natal de la seua mare, on conserva la família i on va batejar dos dels seus tres fills, segons informa el periòdic Levante-EMV. Com també informa que, este valencià és especialista en trajectòria de vehicles espacials i d'això es va fer càrrec també quan el robot Curiosity va arribar a Mart el 2012.

Set minuts de descens vertiginós de des l'òrbita

  

La nau va tocar la superfície exactament a les 19.54 GMT, i minuts després enviava un beep directament a la Terra indicadora que tot ha anat bé i que la sonda funciona en la superfície de Mart. Poc després es va rebre la primera imatge de InSight des de la superfície de Mart. A les 20:35 va arribar confirmació de desplegament de panells solars des del orbitador Mars Odyssey de la NASA.

La primera imatge de InSight des de la superfície de Mart | Europa Press

 

«Hui hem aterrat amb èxit en Mart per huitena vegada en la història humana» va declarar l'administrador de la NASA, Jim Bridenstine, «InSight estudiarà l'interior de Mart i ens ensenyarà ciència valuosa mentre preparem l'enviament d'astronautes a a la Lluna i després a Mart», va destacar en un comunicat.

  

En set minuts de descens vertiginós des de l'òrbita, la nau va decelerar de 19.800 quilòmetres per hora a quasi 8 quilòmetres per hora just abans de tocar sòl. Per a aconseguir-ho, va utilitzar un paracaigudes de frenat i en el tram final una retrocoets. Un escut tèrmic va protegir a la nau en els primers moments del descens, quan es van aconseguir temperatures d'1.500 graus Celsius.

Les operacions científiques no començaran abans de tres mesos

  

Aquest laboratori destinat a estudiar l'interior profund de Mart, equipat amb dispositius per a detectar ones sísmiques, la calor interna i el moviment de l'eix de rotació del Planeta Roig, va tocar superfície a la meitat de Elysium Planitia, una plana perfecta idònia per a la missió, ja que la nau queda fixada al sòl per tres potes. Una vegada que es despleguen els grans panales solars circulars disposats a cada costat del laboratori, els científics estudiaran detalladament el sòl abans de desplegar els seus instruments. No s'espera que les operacions científiques comencen abans de tres mesos.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"GOTA FREDA: Continuen els problemes i les inundacions a la Ribera i la Safor" "GOTA FREDA: Dia de carreteres tallades i més de 500 incidències per les pluges"