Ja irrompen les pluges i es preveuen registres importants

A la vora del Mediterrani continuarà la calor i la xafogor, a més amb bastant pols en suspensió que podria provocar pluges amb fang
Pols sahariana a la vora del Mediterrani | RTVE

La situació meteorològica està fent hui un gir brusc cap al temps tardorenc, excepte en comptades regions. La setmana començarà amb una bossa d'aire fred en la zona oest de la península que, amb el pas dels dies, oscil·larà en aqueix sector. Es tracta d'un emborsament d'aire fred amb reflex de baixes pressions en superfície, que a més no està del tot despenjat del “doll polar”.

Això significa que no es tracta d'una DANA i que, tal vegada, tampoc arribarà a ser una borrasca freda aïllada segons afirma Roger Solé, expert de Meteored.


Durant ahir a la vesprada es va comptar amb precipitacions intenses en el sistema Central, Galícia, oest de Castella i Lleó, Extremadura i en zones de muntanya de Castella-la Manxa, com els Montes de Toledo, la serra de Segura o d'Alcaraz, a més de ruixats intermitents als Pirineus.


A mesura que es desenvolupe la primera meitat de la setmana, la borrasca es dirigirà cap al centre peninsular propiciant precipitacions persistents en zones del sud-oest peninsular, Cantàbric occidental, sistema Central i Pirineus.


Vents ábregos a Extremadura i el sistema Central

 

El centre de baixes pressions bombarà vents del sud i sud-oest, produint un context d'abundants i persistents pluges en la zona oest d'Espanya.

Eixe flux d'aire xocarà amb el sistema Central després de carregar-se d'humitat en el Golf de Cadis, creant-se un “efecte palanca” en el qual les muntanyes causen un forçament mecànic de la massa d'aire i la seua condensació posterior, la qual cosa reactiva els núvols carregats des del golf.


A conseqüència d'eixe fenomen orogràfic, s'acumularan molts litres entre el nord d'Extremadura i el sud de Castella i Lleó. En zones com la Vall del Jerte, Las Hurdes o la Serra de Gata, a Extremadura, es podrien acumular més de 100 litres per metre quadrat.Xafogor i pols sahariana a la vora del Mediterrani

 


A la vora del Mediterrani hi haurà una massa d'aire càlid i una elevada sensació de xafogor. La situació atlàntica de la borrasca introduirà aire càlid des del nord del continent africà a Múrcia, Comunitat Valenciana, Catalunya i sobretot a l'arxipèlag balear. 

Estes zones comptaran amb un temps més sec a excepció d'unes certes àrees de l'interior, on si es registraran alguns ruixats. Farà calor i hi haurà pols en suspensió.


Entre el dijous i divendres també podrien produir-se precipitacions en l'est peninsular de manera menys organitzada i en forma de ruixats, ja que el centre de baixes pressions es traslladarà cap al nord-oest procedent de l'Estret, mentre disminueix el seu contingut d'aire fred.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Aemet avisa de l'arribada de pluges i tempestes a la borrasca atlàntica" "Ni sol ni massa pluja"