La cendra del volcà satura els accessos de la Palma i cobreix ja 1.300 hectàrees

Es compleix una setmana des que va començar l'erupció en l'Illa de La Palma

Este diumenge, a les 14.10 hores, s'ha complert una setmana des que va començar l'erupció a l'illa de la Palma, en una zona volcànica de la serralada de Cumbre Vieja. Des de llavors, les bugades de lava han deixat imatges desoladores per a l'illa, com les més de 200 habitatges soterrats i els cultius arrasats, i altres espectaculars, com les erupcions més explosives i els seus baluerns. En total, l'erupció ha obligat a evacuar a més de 6.200 persones. Molts d'ells s'han emportat la pitjor part d'este fenomen després de perdre les seues cases i negocis.

Major intensitat

El divendres, els geòlegs havien detectat una major intensitat eruptiva del volcà, alguna cosa que és habitual en les erupcions volcàniques d'este tipus. Des d'ahir, a més, s'observen quatre focus emissors i dos bugades de lava. Tot això després del trencament parcial del con en la nit de divendres. Segons l'Institut Vulcanològic de Canàries, la deformació registrada per la xarxa geodèsica canària en les últimes 24 hores mostra un procés de deflació, que indicaria una disminució de la pressió en el sistema magmàtic de Cumbre Vieja, on va erupcionar el volcà de la Palma.

<

>

No significa que l'erupció estiga finalitzant

"Això no implica que l'erupció s'estiga acostant a la seua finalització, es necessitaran més dades i diferents paràmetres per a fer previsions correctes sobre l'evolució a mitjà termini de l'activitat eruptiva", aclareix el Involcan en les xarxes socials, en declaracions recollides per Efe. El comité director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic (Pevolca) es troba reunit analitzant l'evolució de l'erupció volcànica.

Carreteres tallades

El núvol de cendres emés pel volcà, d'altra banda, està bloquejant accessos per carretera i aire i està saturant les sortides a través de la mar. En concret, este diumenge al matí, romanien afectades les carreteres l'LP-212 en Tacande, l'LP-2 entre Tajuya i el toll, i l'LP-213 en Todoque. L'LP-3, una de les vies principals, l'LP-211, l'LP-215 i l'LP-2131 estan tallades.

Aeroport operatiu

Respecte al trànsit aeri, este matí l'aeroport de l'illa ha tornat a l'operativitat després de 24 hores tallada per les cendres. No obstant això, les aerolínies han decidit mantenir cancel·lats tots els vols amb La Palma, tant d'entrada com de sortida, com a mesura de precaució davant el núvol de cendra emesa pel volcà de Cumbre Vieja. En total, són 55 vols entre els interinsulars, charter i els vols d'Ibèria. Esta situació ha provocat que la gent que tracta de sortir de la Palma s'acumule en el port de Santa Cruz, la capital, on s'han vist llargues cues de persones esperant per a agafar un vaixell.

En total, la lava ja ha cobert 570 edificis i 210 hectàrees. Les possibles trajectòries, segons El País, posen en risc a 1650 edificis.

<

>

En directe

https://twitter.com/i/events/1439564016129503237

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Un incendi en un edifici de Callosa de Segura causa tres ferits" "Mor una dona en xocar dos vehicles a la CV-60"