Detecten una residència il·legal d'ancians en greu situació de desatenció en Vinaròs

La Guàrdia Civil va comprovar l'existència d'un «anormal moviment» d'ancians «residents de dia»
Imatge d'arxiu de dos persones majors | Cedida

Agents de la Guàrdia Civil han detingut a dos dones acusades de tindre una residència il·legal d'ancians en la localitat de Vinaròs, en la comarca del Baix Maestrat (Castelló). Alguns dels usuaris del centre es trobaven en greu situació de desatenció.

En l'actuació, feta per Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló, es van confirmar les sospites inicials respecte a l'existència en Vinaròs d'una residència geriàtrica il·legal i a on vivien les detingudes.

La Guàrdia Civil va comprovar l'existència d'un «anormal moviment» d'ancians «residents de dia», que entraven i eixien regularment de la casa de les detingudes. A demés, van vore que en l'interior de les instal·lacions vivien internes diferents persones majors en situació de dependència, amb mobilitat reduïda i/o disfuncions cognitives.

  

Estes persones estaven sent «precàriament ateses» i no rebien el seguiment i les cures necessàries. Els agents van fer gestions en l'oficina dels servicis socials de Vinaròs per a comprovar si la suposada residència geriàtrica era un local autoritzat. La resposta va ser negativa.

Els agents van comunicar els fets en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Vinaròs, que es trobava de guàrdia i, al mateix temps, es va sol·licitar una entrada i registre de la casa. Amb el l'ordre judicial i el suport del personal de la Direcció Territorial de Benestar Social i el seu cos d'inspectors, els agents van verificar amb un fedatari públic les condicions de «desatenció, desemparament i elevat risc» dels ancians residents.

El centre no tenia cap classe d'autorització i, tot i això, es feien activitats tan sensibles com la cura d'ancians al marge de qualsevol control administratiu. Els residents estaven exposats a «múltiples i greus riscos d'índole sanitària, mèdica, assistencial, nutricional, arquitectònics», entre altres.

La diligència es va fer per un equip conjunt integrat per membres de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil, membres de la Unitat Adscrita del Cos Nacional de Policia a la Generalitat Valenciana, acompanyats per inspectors de la Conselleria de Benestar Social, entre ells una doctora, que va determinar l'«urgent trasllat» de dos dels ancians a l'hospital comarcal.

Els ancians residents, una vegada derivats a l'hospital per a la seua atenció i valoració mèdica, han sigut reubicats per la Direcció Territorial de Benestar Social en diferents residències de la província. Per ordre judicial es va acordar el tancament de les instal·lacions.

Segons ha informat l'institut armat en un comunicat, a les detingudes se les investiga per delictes contra la integritat moral, abandó de persones necessitades d'especial atenció, contra la salut pública, intrusisme professional, estafa i contra el dret dels treballadors.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"A punt de morir després de ser apunyalat en la nit de Nadal en Benimuslem" "Troben a un que va ser segrestat fa 55 anys en els Estats Units"