Un error de coordinació va retardar la trobada del cos de Blanca Fernández Ochoa 3 dies, com a mínim

Un testimoni va donar informació vital el dia 1, però els investigadors no li van fer cas fins al dia 4
La delegada del Govern, María Paz García Vera, en la roda de premsa que va oferir dimecres, després de la trobada del cos | València Diari

 

Les complicacions han sigut factors molt importants en la busca de Blanca Fernández Ochoa per la serra de Guadarrama. A més d'això, la descoordinació entre els dos cossos de seguretat, Guàrdia Civil i Policia Nacional, hauria influït molt en els treballs per a trobar a l'exdeportista, ja que es podria haver fet amb més velocitat. Mentres que la Guàrdia Civil buscava el cos, la Policia Nacional investigava què hauria pogut passar.

La primera notícia que van rebre els cossos de seguretat sobre la desaparició de Blanca va ser gràcies a la seua filla: el dia 29 d'agost, va acudir a la comissaria de la Guàrdia Civil en Las Rozas per tal de denunciar la desaparició de s mare, ja que no sabia res d'ella des de feia cinc dies. 

Primeres 'pèrdues de temps': massa derivacions del cas

La Guàrdia Civil, en rebre la notícia, va derivar la denúncia a la Policia Nacional del barri d'Aravaca, ja que és este cos el que s'encarrega d'investigacions d'esta classe. La Policia Nacional, només rebre l'avís, va començar amb la busca de la medallista olímpica. Pocs dies després, es va trobar el cotxe de Blanca en l'aparcament de Las Dehesas, en Cercedilla, una demarcació de la que s'encarrega la Guàrdia Civil

Va ser a partir d'aquell moment que la Guàrdia Civil va començar amb les investigacions per la muntanya de la serra de Madrid amb un gran desplegament, al que també es va sumar la Policia Nacional. Tot i això, segons ha pogut informar el Ministeri d'Interior, el cos de la Policia Nacional era l'encarregat del grup de busca del dia en què es va trobar el cos, suposadament, de l'exesquiadora. 

Imatge d'un operatiu de voluntaris durant les faenes de busca | València Diari

 

Va trobar «per casualitat» el cos

Per altra banda, el Ministeri també ha apuntat a una informació que, segons pareix, la policia va passar per alt. Un veí de la zona va vore a Blanca el dia 24 o 25 d'agost, i va observar com es dirigia cap a la zona a on seria trobada dies després sense vida. Tot i això, el Guàrdia Civil que va localitzar el cadàver que –presumptament– correspondria a la medallista, va assegurar que «no tenia ni idea d'eixa informació» i que va trobar «per casualitat» el suposat cos de l'exesquiadora. 

Tot i que estos fets puguen paréixer fruits d'una confusió, Alfredo Hernández, l'última persona que pareix que va vore a Blanca Fernández, està molt sorprés per com han tingut lloc els successos. Segons el que Hernández ha pogut explicar en 'El Mundo', quan ell va saber que s'havia trobat el cotxe de l'esquiadora en aquell pàrquing, va tocar immediatament a la Guàrdia Civil per a repetir la versió sobre la possible localització de Blanca. 

Això sí, assegura que ningú va atendre al telèfon. Com a segona opció, es va posar en contacte amb la Policia Local, que sí que va prendre declaració del que Alfredo deia. Poc de temps més tard, la filla d'Alfredo, Jeni, va voler tocar a un amic seu que exercix en el cos policial municipal. «El meu amic em va dir que ens tocarien», va explicar Jeni en 'El Mundo'. 

«S'haurien estalviat la busca»

Tot i això, ningú els va avisar de res. El dia 4 de setembre van tornar a tocar a la Policia i, en aquell moment, es va iniciar el dispositiu de rescat a on els Hernández havien indicat des d'un principi: la Peñota. Poc després «ens va tocar la Policia Nacional», segons relata Jeni. «S'haurien estalviat la busca», ha sentenciat. 

Els desplegaments els duien a terme els agents de seguretat de diferents cossos i voluntaris | València Diari

 

L'alcalde de Cercedilla i màxim responsable de la Policia Local, Luis Miguel Peña, assegura que sí que van fer arribar la informació que Alfredo i Jeni havien donat a la Policia Nacional el mateix dia 1 de setembre. A més, també ha admès que van insistir amb la rellevància d'eixa informació quan Jeni va tornar a tocar per segona volta. 

Alhora, tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil asseguren que no van conéixer eixa informació fins al mateix dimecres 4 de setembre. A més, el cos de la benemèrita ha afegit que el seu agent va descobrir el seu cos «per casualitat», ja que el dia 1, quan es va rebre la informació per primera volta, l'únic cos que estava de servici era la Policia Nacional i que, per tant, ells no en sabien res.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"🔴🔥 9 FERITS VALÈNCIA: 2 xiquets i 7 adults en l'hospital per 1 incendi" "😢 L'últim desig dels Fernández Ochoa després de la tràgica mort de Blanca"