Un inodor gegant en València busca conscienciar sobre les deixalles que tirem al wc

València gasta dos milions d'euros en la retirada de 900 tones de tovalletes
Inodor gegant en la Plaça de l'Ajuntament de València | EP

 

La campanya 'Les tovalletes sempre al fem' impulsada per l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua i en col·laboració amb Acciona Serveis Urbans i la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, pretén informar, conscienciar i sensibilitzar als ciutadans sobre la necessitat de dur a terme una correcta eliminació d'estos residus. Així, alerta del problema que genera l'abocament de les tovalletes higièniques al vàter en la xarxa de sanejament, als seus col·lectors i als sistemes de bombament d'aigües residuals. El regidor del Cicle Integral de l'Aigua a València, Vicent Sarrià, que ha presentat la campanya en un acte celebrat en la Plaça de l'Ajuntament, ha recordat que es tracta d'un residu que va provocar en esta ciutat l'embós del col·lector nord, del que s'han extret 900 tones de deixalles i una despesa «tremenda» de 2 milions d'euros per a les arques municipals.

  

  

Sarrià ha comentat que l'abocament d'este tipus de productes higiènics està ocasionant «un problema creixent» en la capital valenciana i en altres ciutats i ha lamentat que els ciutadans «són conscients moltes vegades» d'ell. Ha assenyalat que és així perquè el problema es genera en infraestructures que ells no veuen, en el sanejament, que és subterrani, i en instal·lacions del mateix tipus com els col·lectors o els sistemes de bombament. El responsable municipal ha apuntat que fa anys es van produir problemes en tirar per l'inodor productes com els bolquers d'un sol ús o les comprimides, però ha ressaltat que en eixe cas els embossos es creaven en els propis habitatges o en els edificis, per la qual cosa es veien clarament. No obstant açò, ha exposat que en l'actualitat l'abocament de toalletes higièniques o altres productes a través del vàter com palets higiènics, preservatius o fil dental produïx problemes que no es veuen en les cases sinó en el sanejament subterrani.

 

El responsable d'Acciona a València, la contractada que gestiona el sistema de sanejament en la ciutat, Carles Espinosa, que ha comparegut al costat de Sarrià ha ressaltat que s'està actuant davant «un problema molt greu» que obliga a «utilitzar molts recursos per a retirar uns residus que no haurien d'arribar al clavegueram». Vicent Sarrià ha afirmat que la campanya impulsada per la seua regidoria pretén ser «cridanera», «intensa» i «impactant» perquè «la gent siga conscient que les tovalletes i la resta de residus sòlids que es tiren al wc poden produir embossos en la xarxa de sanejament».

Ha agregat que l'objectiu d'esta acció és fer vore als ciutadans que estos elements s'han d'eliminar tirant-los al fem. «Eixos elements no es dissolen en l'aigua i quan arriben al clavegueram s'ajunten amb uns altres i provoquen embossos importants», ha exposat l'edil. Ha assegurat que la campanya s'ha presentat davant un vàter gegant instal·lat en la Plaça de l'Ajuntament de València, per a «escenificar» la situació «de la manera més simbòlica possible».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Detinguts dos homes furtar en una casa d'apostes 9.000 a Alacant" "Postposat un judici d'explotació sexual amb vudú a Castelló"