«Es va oposar vosté al violador?», la polèmica pregunta del jutge que podria deixar en llibertat 'La Manada'

Es tracta del magistrat Ricardo González, qui la va formular el 2012 durant un altre juí per violació, i que l'ha tornat a traure dos vegades en este cas
Imatge del jutge Ricardo González | Cedida

 

El cas de ‘La Manada’ s'ha tornat molt mediàtic no només per la gravetat del cas, la naturalesa dels imputats i les dures batalles legals dels advocats de les dos parts, sinó perquè també inclou la resolució legal del jutge Ricardo González.

  

  El magistrat va suscitar una gran controvèrsia l'any 2012, moment en què va plantejar a una víctima de violació una pregunta realment espinosa: «Va mostrar vosté oposició o negativa?».

Una pregunta amb molta polèmica

Esta pregunta va generar moltes crítiques en el seu moment, perquè pressuposava que les dones havien de negar-se de forma evident i rotunda per no ser violades, cosa que quantitat de col·lectius qüestionen i asseguren que atempta contra els drets de la dona.

Siga com siga, en este cas, la víctima va defensar que ho va fer i per això l'acusat va ser condemnat a nou anys de presó. Ara, la situació és diferent ja que la víctima de ‘La Manada’ va manifestar que «ni va cridar, ni va parlar, ni va fer res», quan el jutge li va formular fins a dos ocasions la mateixa pregunta. Donada la resposta de la víctima, els acusats podrien quedar en llibertat.
 

Una certa ambigüitat

Ara per ara, la situació dels investigats no ha canviat: seguixen a la presó després que la Secció Segona de l'Audiència de Navarra emetera un acte en el qual els denegava la petició de llibertat provisional. Com informa 'El Español', degut a que el cas està sent sotmés al juí de tres magistrats, la decisió es va prendre sobre la base del criteri d'estos: dos es van oposar i només González es va inclinar per deixar-los en llibertat.

El jutge dubtava que, no manifestant la seua voluntat de no mantenir relacions sexuals, no es podia deduir que realment s'havia comés un delicte, ja que imperava una certa ambigüitat que es decantava més al consentiment. De fet, els especialistes del cas estaven convençuts que la pregunta de González apareixeria en algun moment, ja que era habitual en els seus casos i solia ser determinant per a les seues decisions.

De qualsevol manera, per al magistrat esta no és l'única qüestió important doncs, també ha d'estudiar-se la reacció dels acusats després de l'acte sexual, que ja diu bastant sobre el succés en si. Els cinc imputats van deixar a la jove a la seua sort, nua i sense telèfon mòbil o targeta.

'La Manada' accedint a l'Audiència de Navarra amb una furgoneta policial | EFE

 

Un jutge compromés

Tot el cas li suscita diversos dubtes, tot i que en les dos vegades que es va realitzar la votació per determinar si es concedia la llibertat provisional, en tots dos casos va determinar que sí.

Ara bé, els companys de professió del magistrat el defensen: «Es tracta d'un jutge exhaustiu, proper, reservat i molt proper. Però és, sobretot, un home just».

Procedix d'una família amb una llarga tradició al món del dret: compta amb dos germans jutges i un altre membre de la seua família exercix d'advocat.  Està casat i té dos fills i, més important encara, porta més de deu exercint com a magistrat en la Secció Segona de l'Audiència de Navarra.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Detinguts cinc encaputxats per intentar furtar en un important monestir valencià" "Molt greu: Un àrbitre acaba en l'hospital després de ser agredit per un juvenil a Alacant"