Haurem de portar mascareta quan acabe l'Estat d'Alarma?

L'advocat expert en Dret Constitucional (Director de Sánchez Brutón) sosté que tot depén de si el Govern treu una norma específica

Amb la fi de l'Estat d'Alarma el pròxim 9 de maig, sorgeixen alguns dubtes importants. Ens seguiran obligant a portar mascareta pel carrer? Podrem reunir-nos amb els amics que vulguem a casa? Podrem visitar als nostres familiars de Madrid?

Hem parlat amb Cayetano Sánchez, soci director del bufet Sánchez Butrón Advocats d'Alacant, per aclarir algunes qüestions sobre les restriccions. Respecte a la limitació dels drets fonamentals com la llibertat de circulació o el toc de queda, l'advocat afirma que sense Estat d'Alarma no se sostenen legalment, tal com hem detallat en l'article adjunt a continuació.Ens poden obligar a seguir portant màscara?


Com l'obligatorietat de portar mascareta està emparada per la llei que manté l'Estat d'Alarma, jurídicament parlant, ni el Govern ni la Comunitat podrien obligar els ciutadans a portar-la, almenys al carrer. Llevat que elaboren una norma amb rang de llei que decrete l'obligatorietat de l'ús de la màscara tant en llocs tancats com a l'aire lliure, tal com explica l'expert en Dret Constitucional.

No obstant això, l'advocat puntualitza que "en espais tancats per la falta de ventilació i la possible acumulació de gent, sí que poden mantenir la seua obligatorietat, ja que encara seguim en una situació sanitària excepcional". Però, insisteix que "en espais oberts, a l'aire lliure, difícilment el Govern de Pedro Sánchez podria mantenir el seu ús obligatori sense l'esmentada norma de rang de llei. Ja que fins i tot la societat mèdica està dividida al voltant d'esta qüestió, "de manera que no hi ha una base científica que sustente esta mesura. I menys sense un Estat d'Alarma"


"És molt discutit el fet que dos persones es creuen passejant sense mascareta i puguen encomanar-se, mentre que a l'interior d'un restaurant poden estar menjant en grup sense ella", apunta l'advocat.


En cas de no treure una norma específica, podrien recomanar el seu ús a l'aire lliure, i obligar a portar-la en espais tancats d'ús públic com hospitals, edificis públics o comerços, atenent les circumstàncies sanitàries.


Per tant, la Comunitat Valenciana tampoc podria obligar a portar-la a l'aire lliure, en cas que el Govern estatal no tragués un decret que regulés el seu ús, ja que no té competències en esta matèria.


Podran seguir limitant reunions socials en llars?


"Absolutament no", sentència Sánchez. És més, fins i tot explica que "és una mesura que d'haver-se impugnat podria haver-se anul·lat, però ningú s'ha atrevit a intentar-ho". Les limitacions en espais privats com les cases vulnera clarament el dret a la llibertat, i fins i tot a la intimitat, de manera que quan acabe l'Estat d'Alarma, "no hi ha base jurídica que sostinga les limitacions de trobades amb no convivents".

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Condemnat a Alacant per tancar un menor a un habitatge ocupat" "Ferit un menor a Alacant en un accident amb el Tram"