Primark, El Corte Inglés o Carrefour, víctimes d'una nova campanya fraudulenta de vals descompte

IKEA, Aldi, Spar, Peugeot, Leroy Merlin, H&M, Vueling o Amazon també s'han vist afectats per esta estafa
 
Pàgina web d'una enquesta falsa de 'El Corte Inglés | OSI.ES

 

L'Institut Nacional de Ciberseguritat (Incibe) ha alertat d'un nou frau de correus de spam remesos per suplantadors d'empreses molt conegudes a Espanya en els quals ofereixen premis i vals de descompte per a tindre accés a les seues dades personals i bancaris amb la finalitat d'inscriure'ls en campanyes de correu brossa i estafes.

  

  

  

Més concretament, entre les empreses que s'han vist afectades es troben El Corte Inglés, IKEA, Aldi, Spar, Peugeot, Leroy Merlin, H&M, Primark, Carrefour, Vueling o Amazon, segons ha detallat l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI).

Fals val de compra de Primark | Policia Nacional

Procediment dels estafadors

En general, en els correus rebuts apareix un botó de «participar» que redirigeix a l'usuari a una pàgina en la qual se li plantegen una sèrie de preguntes a manera d'enquesta i se sol·liciten les dades personals. Una vegada completats, les webs remeten a una altra pàgina per a subscriure's a serveis, com a segurs, formació o Ongs, entre altres.

No obstant açò, la cosa no queda ací ja que en alguns casos, també s'han trobat missatges falsos a través dels quals s'intenten també obtenir les dades bancàries de la persona fent creure a l'internauta que ha guanyat una targeta regal o un val, i que per a aconseguir-ho ha d'introduir el seu nombre de targeta, CVV i data de caducitat.

Estafa d'una targeta regal suplantant a Amazon | OSI.ES


Què fer

En els casos en els quals s'haja sigut víctima d'aquest tipus d'estafa, l'Oficina de Seguretat Ciutadana recomana denunciar l'ocorregut en l'Agència Espanyola de Protecció de Dades o en les comissaries de la Policia o la Guàrdia Civil. Així mateix, si s'ha facilitat un número de telèfon o alguna dada bancària, s'ha de contactar amb la companyia telefònica i el banc per a posar en marxa les mesures de seguretat corresponents.

Prevenció

Per a evitar aquestes situacions, el més senzill és no introduir mai les dades personals o el telèfon mòbil en promocions online de les quals dubtem del seu origen. No obstant açò, davant el dubte, és possible contactar amb l'empresa per a verificar que realment existeix alguna campanya d'ofertes o una promoció

D'altra banda, es recomana fer una cerca - a través de Google o buscadors similars - de les nostres dades personals per a vore si alguns han sigut filtrat o figuren en alguna pàgina web que ens resulte sospitosa. En este cas, cal posar-se també en contacte amb l'Agència de Protecció de Dades o amb les forces de seguretat.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Última hora: Incendi a la ciutat de València" "PROVA AAAA"