La proposició de llei per a regular el plurilingüisme a la Comunitat inicia el seu procediment

Les Corts Valencianes amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Podemos inicia el procediment per a l'aplicació de la llei
Sessió parlamentària a les Corts Valencianes | Europa Press

 

Les Corts Valencianes han aprovat este dimecres, 22 de novembre, amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Podemos i en contra de PP i Cs, que la proposició de llei per a regular el plurilingüisme a la Comunitat inicie la seua marxa parlamentària. La iniciativa planteja un únic Programa d'Educació Plurilingüe i Intercultural en el qual es deslliguen les hores d'ensenyament en anglès de les hores en valencià, establint percentatges mínims per a cadascuna de les tres llengües, i en el qual s'elimina l'acreditació directa de la competència lingüística.

Intervencions


Durant el debat, el diputat de Compromís Josep Nadal ha destacat la importància que els xiquets dominen les tres llengües i ha considerat que és responsabilitat d'una administració pública. «El que fem és evitar conflictes si som conscients que aprendre llengües és positiu», ha defensat. No obstant açò, la diputada del PPCV Beatriz Gascó ha subratllat que «margina per complet a les famílies» que no «tenen dret a decidir». «Este model solament respon a la intenció de tractar a tot l'alumnat de forma homogènia i no reconeix la diversitat de la nostra terra. Per què no entenen que alguns no senten el valencià com a llengua pròpia?», ha preguntat Gascó.

Per la seua banda, la diputada de Cs Mercedes Ventura ha indicat que l'essència de la norma busca «adoctrinar» i que la « iniciativa deixa de costat a part de la societat valenciana i seguixen vulnerant la llibertat de les famílies a triar». I des de Podemos, César Jiménez ha subratllat que «s'ha acabat el temps en el qual el valencià era l'arma que no tenia cap projecte per al nostre territori, comença el temps del plurilingüisme».

El portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha defensat que la norma no imposa res, sinó que garantix la llibertat dels centres a escollir el percentatge que volen sobre la base de les dos llengües. «Ací no fem immersió lingüística, sinó que donem oportunitat a la gent lliure i al fet que les dos llengües es respecten i es tracten d'igual a igual», ha remarcat.

Proposta

Concretament, la proposta establix com a mínim que el 25% de l'ensenyament es done en castellà, un altre 25% en valencià i entre un 15 i un 25% en anglés (entre un 10 i un 25 en Batxillerat), en tots els centres. La resta, entre un 25 i un 35%, quedaria a lliure elecció dels centres. Per a calcular estos percentatges es tindran en compte les hores destinades a les àrees lingüístiques, les hores destinades a la competència oral i les matèries en què s'utilitze cada llengua com vehicular.

L'objectiu és que els alumnes posseïsquen en acabar els ensenyaments obligatoris, com a mínim, el nivell de valencià i castellà equivalent al B1 i l'equivalent a l'A1 en la llengua estrangera. En acabar els ensenyaments postobligatoris (no universitaris) l'objectiu és que tinguen un nivell B2 de castellà i valencià i un A2 de la primera llengua estrangera.

El calendari preveu tres anys per a la seua aplicació: curs 2018-19 en Educació Infantil i primer cicle de Primària; 2019-20 en tota la Primària i centres d'Educació Especial, i 2020-21 en ESO, Batxillerat, FP i FPA. Fins aleshores s'aplicarà la norma vigent anterior a esta llei.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Detenen un home per agredir un menor davant de sa mare al centre de València" "El pis del famós assassí de Russafa torna a llogar-se amb un sorprenent anunci"