El secret fastigós dels glaçons que ens serveixen a les begudes

Hi ha molts problemes desconeguts que es deriven d'aquest fet
El gel de moltes franquícies com McDonald’s, Starbucks, Burger King o KFC està contaminat | energepic.com

  

En el món de les begudes, tant de les alcohòliques com de les sense alcohol, podríem considerar que el gel és un producte bàsic. Especialment als països més càlids del planeta, on les altes temperatures fan aparèixer la necessitat de mantenir la beguda freda durant tant de temps com siga possible.

  

Tot el món sap que, a priori, el gel simplement és aigua que es troba a una temperatura que es manté igual o per sota dels 0 graus centígrads. Esta és la part maca del conte

  

Ara bé, molt prompte descobriràs realment què està passant amb els glaçons i els problemes de salut que últimament estan provocant en molts locals d’arreu del món.

Gel: el protagonista contaminat

La majoria de gent li confereix ben poca importància al gel. Fins i tot és possible que més d’una vegada t’hages oblidat de comprar-lo, fins que has acabat amb una beguda a la mà i t’has adonat que se’t podia escalfar en qualsevol moment. En este precís moment sents la necessitat imperiosa de disposar de gel, com quan veus que se li està acabant la bateria al  mòbil i no tens cap carregador a mà.

 

  

Tot i la banalitat que comporta per a molts, és al segon lloc de la llista dels productes que més es consumeixen als restaurants, pubs i discoteques (per darrere del pa). No obstant això, és un dels que comporta més perills per a la salut i prova d’això és que s’han denunciat molts casos d’intoxicacions causades pels glaçons, sobretot en restaurants de menjar ràpid. 

 

Alcohol i gel

Les advertències sobre els perills de consumir alcohol ens arriben de manera constant: encara que ho fem de manera ocasional, de manera continuada o a través d’ingestes en grans quantitats, sempre ens diuen que l’alcohol és nociu. Per això, ens resulta difícil concebre la idea que el gel és un enemic potencial, però la veritat és que pot arribar a ser més perjudicial que l’alcohol.

 

Gel a l’hivern també?

A molts països, a més, els glaçons que es consumeixen no tenen res a veure amb la temperatura exterior ni amb l’època de l’any. Encara que estiguin bevent al carrer i que la temperatura siga  de 3 graus centígrads, molts joves segueixen posant-se gel a les begudes. De debò són tan importants aquests 3 graus de diferència?

 

  

A molts països, de fet, no es serveixen les begudes amb glaçons —i encara menys en els llocs on fa més fred—, però a Espanya s’ha convertit en un costum social. De fet, al nostre país se li posa gel a tot, moltes vegades en quantitats sorprenents.

 

Glaçons més bruts que els vàters

El 2013 va aparèixer al Regne Unit el primer cas mediàtic relacionat amb els problemes de salut originats pel gel de les begudes.

 

  

El Daily Mail, el segon diari britànic més llegit, que es publica en format imprès i va dirigit sobretot a la classe mitjana, va dur a terme una investigació on s’analitzaven els glaçons de 10 cadenes de restaurants de menjar ràpid. El resultat va ser sorprenent: els glaçons de 6 de les cadenes tenien més bacteris que l’aigua dels vàters.

 

El cas d'Starbucks

D’aquestes 6 cadenes de restaurants, només n’hi va haver una amb prou valor per parlar sobre aquest incident vergonyós: Starbucks.

 

  

La cadena de cafeteries més popular del planeta es va justificar: la presència alarmant de bacteris als seus glaçons, va afirmar, havia estat producte d’un error involuntari de contaminació originat per una mala praxi del personal. Com si es tractés d’un error puntual que s’hagués produït just abans de la recollida de les mostres, però no d’una cosa habitual. 

 

Bacteris fecals: McDonald’s, KFC i Burger King

I això només és el principi. La BBC va dur a terme una anàlisi en aquestes tres cadenes de restaurants de menjar ràpid que, cada any, proporcionen aliments a milions de persones arreu del planeta — perquè et faces una idea de l’envergadura de la qüestió, McDonald’s ven de mitjana 75 hamburgueses per segon —.

 

  

Per efectuar este estudi, el mitjà britànic va examinar els glaçons que cada restaurant oferia als seus clients i es va endur una sorpresa ben desagradable: va trobar bacteris fecals als glaçons de totes tres marques.

El problema de les màquines de gel

No és fàcil determinar quin és l’origen dels bacteris localitzats als glaçons, que es podria dir que venen de llocs tan diversos com els diferents restaurants que hi ha a tot el planeta. Tot i això, el portal web de notícies internacionals nord-americà Business Insider va dur a terme una investigació en un total de 30 establiments diferents.


Esta investigació va recopilar dades directament dels cambrers i els empleats dels locals, a diferència de les primeres que hem esmentat, més centrades en les mostres de gel. El resultat va ser molt interessant: molts cambrers asseguraven que les màquines de gel no es netegen tan sovint com caldria o fins i tot alguns deien que, directament, no es netegen.

 

Com es contamina el gel?

Des que s’obté l’aigua fins que se serveix a la copa en forma de gel, els virus i els bacteris poden instal·lar-se als glaçons de les begudes dels clients, provinents d’orígens diversos. Els dos factors que sembla que tindrien més pes a l’hora de produir-se la contaminació són:

 

Aigua contaminada

Un dels problemes principals a l’hora de fabricar el gel és que normalment no s’utilitza aigua mineral/embotellada per elaborar glaçons. Si s’utilitzarà este tipus d’aigua per produir-los —una pràctica higiènica i segura— ens estalviaríem molts maldecaps. Segur que quan demanes aigua en un restaurant o en una discoteca no te la serveixen de l’aixeta o d’un pou?

 

Treballadors bruts

També cal destacar que, una gran majoria de vegades, el principal motiu de contaminació del gel és la mala higiene dels treballadors dels locals de restauració i la seua mala praxi pel que fa a les mesures higièniques i de seguretat.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

"ONTINYENT DE DÒL: Les tristes paraules del pare de les bebès mortes hui a un incendi" "BRUTAL: Va a 'First Dates' sense sostens i la reacció de la seua parella és per al·lucinar"