El volcà es reactiva després d'una aturada i torna l'activitat sísmica a la Palma

El volcà de Cumbre Vieja ha tornat fa uns minuts a l'activitat després d'un cessament temporal en l'emissió de lava, fum i cendra
 | Twitter


El volcà de Cumbre Vieja ha tornat fa uns minuts a l'activitat després d'un cessament temporal en l'emissió de lava, fum i cendra.


La columna de fum ha desaparegut durant un breu període de temps i amb prou feines s'apreciava activitat en el volcà, sense sorolls i amb una inactivitat momentània.


El tremolor del volcà ha baixat durant el matí a un nivell mínim, però la situació pot canviar molt ràpidament, ja que s'han registrat 16 terratrémols a la zona nord de Fuencaliente, segons ha informat l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).


El terratrémol més intens s'ha localitzat a les 06.05 hores i a una profunditat de 10 quilòmetres, i en general, tots estan per sobre de magnitud dos ja profunditats que oscil·len entre els 9 i els 13 quilòmetres.
Avanç de la lava fins al mar


La veritat, és que l'avanç de les emissions de lava s'ha alentit en les últimes hores a l'arribar a la muntanya de Todoque, però s'espera que la lava puga arribar a la mar al llarg del matí.


Per este motiu, la direcció del Pla de Prevenció de Risc Volcànic de Canàries, Pevolca, ha ordenat el confinament de quatre barris del municipi de Tazacorte: Sant Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa.


La colada de lava més propera a l'oceà es troba ja a 800 metres de la costa i s'està esfondrant part de la zona de Tazacorte.

Tremolors sísmics

 

En les últimes hores, s'han registrat diversos tremolors sísmics a la Palma, segons informa l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). La majoria, 23 de 25, s'han localitzat en el municipi de Fuencaliente. Així mateix, indiquen que el tremolor més fort ha sigut de magnitud 3,2 a 10 quilòmetres de profunditat.


Per part seua, el coordinador de la Unitat de Resposta Geològica davant Emergències de l'IGME, Raúl Pérez, explica que quan el volcà està en fase eruptiva els sismes són "pocs i xicotets".


Actualment, el Comité Científic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (PEVOLCA) analitza l'evolució del "fenomen eruptiu" i, després d'això, apunten que es reunirà el Comité Director per a prendre les decisions de Protecció Civil que es consideren necessàries i informar la població.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Desarticulat un grup criminal per la sostracció de cablejat d'enllumenat públic" "Extingeixen un incendi en una nau en el Polígon Industrial de Babel a Alacant"