Desarticulada una xarxa que falsificava targetes de residència de ciutadans indis i pakistanesos

12 persones han sigut detingudes, una d'elles en València
S'han confiscat 10.000 euros en efectiu i material informàtic | Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració d'EUROPOL, han desarticulat una organització dedicada, presumptament, a tramitar i proporcionar de manera fraudulenta targetes de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea a immigrants d'origen indi i pakistanés.

La xarxa cobrava 20.000 euros a cada un dels interessats, que es trobaven en situació irregular en Espanya i altres països europeus, i simulaven matrimonis amb dones nacionals de la Unió Europea. Els investigadors estimen en més d'un milió d'euros els ingressos obtinguts per l'organització i en 50 els immigrants beneficiats. Les detencions s'han produït en Barcelona (7), Mataró (2), València (1), l'Hospitalet de Llobregat (1) i Sitges (1). 

La investigació policial va començar després d'una informació ciutadana que va alertar de l'existència d'una organització, assentada en Espanya i Alemanya, dedicada a l'afavoriment de la immigració irregular a través de l'obtenció fraudulenta en Espanya de targetes de residència.

Doble captació: immigrants irregulars i dones europees

L'entramat delictiu captava ciutadans d'origen indi o pakistanés —en Espanya o en qualsevol altre país europeu— que estigueren en situació irregular i els oferien, a canvi d'una important suma de diners, la possibilitat de regularitzar la seua situació en Espanya amb l'obtenció de la targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea.

Després, captaven dones nacionals de diferents països de la Unió Europea —principalment Romania— a les que oferien una substancial compensació econòmica per a simular matrimonis amb ciutadans extracomunitaris que buscaven la regularització.

Quan les persones captades vivien fora del país, l'organització s'encarregava del seu trasllat fins a Espanya i, una volta ací, començaven tots els tràmits administratius necessaris per a l'obtenció de la targeta de residència. Per a això, simulaven una unió matrimonial entre els ciutadans que perseguien la seua regularització i les dones comunitàries amb la falsificació de diversos documents (certificats d'empadronament, certificats de matrimoni, contractes de treball i altes en la seguretat social).

Per totes eixes gestions, la xarxa cobrava a cada immigrant una mitjana de 20.000 euros. Els agents estimen que el benefici obtingut amb esta activitat ascendiria a més d'un milió d'euros

50 targetes extingides

En la majoria dels casos, una volta obtinguda la targeta de residència, els ciutadans beneficiats per la seua concessió abandonaven Espanya amb destinació a altres països europeus, ja que un dels drets que adquirien era la lliure circulació per la Unió Europea. Per part seua, les dones comunitàries tornaven al seu país d'origen de manera immediata. Amb la desarticulació de l'entramat, més de 50 targetes obtingudes de manera fraudulenta han sigut extingides i anul·lades per les autoritats competents.

L'operació policial ha acabat amb la detenció de dotze persones a les que se'ls imputa delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, pertinença a organització criminal i falsedat documental. També s'han fet tres entrades i registres —dos en l'Hospitalet de Llobregat i un en Barcelona— en els que s'ha intervingut 10.000 euros en efectiu, diversa documentació i material informàtic.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"En estat greu una xiqueta de 4 anys en ofegar-se en els Poblets" "La Guàrdia Civil sospita que l'incendi de la Vall de Gallinera fou provocat"