L’EMT invertirà 75 milions d'euros per renovar la seua flota amb 200 nous autobusos híbrids

El Pla d’Inversions preveu la incorporació de 200 nous autobusos híbrids, i altres mesures per millorar el servici.
Presentació dels nous autobusos de l'EMT | Ajuntament de València

 

L'Ajuntament invertirà 75 milions d'euros a l'Empresa Municipal de Transport (EMT) durant els pròxims quatre anys, "amb l'ajuda d'un préstec que signarà ben aviat i en condicions immillorables" amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI).

"Amb aquesta operació de finançament, que es pot dur a terme pel fet d'haver eixit del Pla d'Ajust i gràcies a la solvència de l'EMT, s'adquiriran 200 nous autobusos híbrids, per renovar la flota, baixar l'edat mitjana dels vehicles, dels 13,8 als 8,5 anys, i reduir les emissions de gasos contaminants en un 1.200%", tal com va explicar l'alcalde de València, Joan Ribó, en la Marina de València, on va presentar els primers d'eixos dos-cents nous vehicles híbrids, en concret dos dels 36 autobusos articulats que, en les pròximes setmanes, entraran en funcionament per cobrir els desplaçaments de les línies 19 i 99, que donen servici als Poblats Marítims.

L'alcalde Joan Ribó s'ha fet ressò del Pla d'Inversions de l'EMT i va explicar que l'adquisició dels esmentats autobusos es farà a través del crèdit del Banc Europeu d'inversions, "que finançarà el 50%, en unes condicions ideals: un rèdit d'aproximadament el 0% i una amortització durant tot el període que és de 15 anys".

"Per accedir ací necessitàvem sortir del Pla d'Ajust, cosa que férem, i necessitàvem tenir a l'EMT amb una solvència i patrimoni net positiu, cosa que aconseguim en acabar l'any 2018", va aclarir que l'equip de Govern estudia accedir a aquest tipus de crèdit del BEI per abordar altres assumptes que preocupen molt la ciutadania com són la creació d'un parc d'habitatges de lloguer i la intervenció al Col·lector Nord.

"Treballem amb l'Empresa d'Actuacions Urbanes (AUMSA) perquè aquesta accedisca a un d'aquests crèdits i, d'altra banda, hem de resoldre una situació d'emergència al Col·lector Nord. Ens hem gastat molts milions pel tema de les tovalletes però el problema és molt més important, i hem d'abordar unes inversions serioses", va explicar.

Pel que fa a l'EMT, Joan Ribó va ressaltar que el deute d'aquesta empresa, entre 2015 i 2019, s'ha reduït en un 28%. A més, va afegir, "hem de destacar que, per primera vegada en anys, i després d'una injecció de 6 milions d'euros, el patrimoni net d'EMT serà positiu".

"Aquestes xifres són, de nou, una mostra de la bona gestió de l'EMT i de la implicació d'aquest Ajuntament pel transport públic i de qualitat en la nostra ciutat", va ressaltar Joan Ribó. D'altra banda, va recordar "l'aposta del Govern de la Nau per les energies renovables amb l'adquisició d'autobusos híbrids menys contaminants i amb la creació de central fotovoltaica per a l'autoconsum a les instal·lacions de l'EMT que, a més, podrà exportar energia neta a altres equipaments municipals".

"Deixarem d'emetre a l'atmosfera, només en 4 anys, més de 4.000.000 kg de CO₂. També reduirem en gran mesura l'emissió d'altres gasos contaminants i de partícules de suspensió, així com la contaminació acústica dels autobusos en més d'un 50%", va concloure l'alcalde en celebrar "que amb aquestes solucions milloren el benestar físic i psíquic de les persones reduint problemes cardiovasculars, fatiga, tensió nerviosa, entre altres malalties".

L'alcalde va presentar el Pla d'Inversions de l'EMT acompanyat pel president i el gerent d'aquesta empresa municipal, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i Josep Enric Alemany, respectivament. Tots ells es van acostar fins a la Marina, en un autobús híbrid i articulat que és un dels 36 vehicles d'última tecnologia adquirits enguany per incrementar, entre altres, el servici que l'EMT dona als Poblats Marítims. A aquests autobusos nous se n'afegiran enguany 12 més, gràcies al romanent de tresoreria aconseguit en 2018 (també híbrids i dins del projecte que se signarà amb el BEI). En els tres pròxims exercicis la flota comptarà amb una cinquantena d'autobusos nous per any.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giussepe Grezzi, va afegir que l'acord amb el BEI també permetrà "que els nostres treballadors i treballadores desenvolupen les seues feines millor, l'apertura del nou aparcament de Safranar per a posar els nous vehicles, i l'execució d'altres inversions per millorar els sistemes d'informació"."Però, sobretot, com va dir l'alcalde, el més important és la compra d'autobusos per a continuar la renovació de la flota després d'anys de falta d'inversió per part de l'anterior equip de govern".

José Enric Alemany va facilitar detalls de les característiques tècniques dels nous autobusos i infraestructures; La construcció de marquesines a la zona d'aparcament d'autobusos de les cotxeres de Sant Isidre, que protegiran els autobusos i permetran l'ampliació de l'estació fotovoltaica del centre fins als 400 kW de potència i als Tallers de Sant Isidre operar amb energia 100% renovable.

"L'EMT serà un dels vivers que farà possible l'exportació d'energia 100% renovable als edificis i instal·lacions de l'Ajuntament. Permetrà economies d'escala a l'administració (coneixement, recursos, finançament o tecnologia), esdevenint una referència en matèria d'electrificació i implantació de projectes. I a més, es dura a terme un monitoratge i formació als/les conductors/es de l'empresa que permetrà estalviar fins a un 12% el consum de combustible", va explicar el gerent.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: Comencen les inspeccions dels llocs de venda de xurros i bunyols a València" "ATENCIÓ: Detingut per colpejar a la seua parella en una discussió a València"